Читај ми!

Војска старија од државе

Северна Кореја располаже великим бројем војника, али је наоружање застарело, а резерве горива мале. Војска Пјонгјанга формирана је пре државе и, верује се, сада располаже са довољно плутонијума за четири до осам нуклеарних бомби, али не и са ракетама које би их носиле.

Војска Северне Кореје, која данас слави 81 годину постојања, старија је од саме државе, а почела је као антијапанска милицијска формација, да би данас стекла средишњу улогу у тој земљи.

Покојни лидер Ким Џонг Ил ојачао је улогу војске током своје седамнаестогодишње владавине, и довео ју је до броја од око 1,2 милиона војника, према влади Јужне Кореје.

Нови врховни командант војске Ким Џонг Ун дао је Народној армији те земље нове инструкције да изграде "нуклеарне војне снаге". 

Спекулације око нуклеарног наоружања Пјонгјанга је тешко потврдити, али што се тиче капацитета њене конвенционалне војске, ту је ситуација нешто јаснија, оцењује агенција АП.

Јужна Кореја тврди да Пјонгјанг има више од 13.000 артиљеријских топова, а у стању је да гађа чак и јужнокорејски главни град Сеул, од више од 10 милиона становника, а налази се само 50 километара од границе. 

Сеул, такође, процењује да Северна Кореја има око 200.000 припадника специјалних снага.

Северна Кореја има 70 подморница, док њен јужни сусед има свега 10, према Министарству одбране из Сеула. 

Највећа претња морнарице Северне Кореје су мале подморнице, које могу лако да се пришуњају јужнокорејској обали, оценио је један експерт.

Северна Кореја има и 820 ратних авиона, што је такође више од Јужне Кореје, али пати од хроничног недостатка горива, што би је, по оцени стручњака, онемогућило да дуго води рат, јер би брзо изгубила контролу над својим небом.

Стручњаци сматрају и да бројност севернокорејских летелица не значи много, и због чињенице да су многе толико старе да не могу да лете, а севернокорејски пилоти нису довољно обучени.

Један експерт је оценио да би једина шанса Северне Кореје да победи у рату зависила од тога колико брзо би могла да га оконча.

Он додаје да би та земља застарелост опреме могла једино да надокнади људством, јер та земље од 25 милиона становника има, како се процењује, око 7,7 милиона резервиста.

Што се тиче њеног нуклеарног програма, Северна Кореја наводи да јој је потребно да развије нуклеарно оружје да би се заштитила од америчке агресије, и у ту сврху, до сада је извела три подземна нуклеарна теста, последњи у фебруару.

Верује се да Пјонгјанг има довољно плутонијума за четири до осам нуклеарних бомби, према нуклеарним експертима из Центра за међународну сарадњу и безбедност Универзитета Стенфорд.

Они, међутим, не верују да је Северна Кореја дошла до технологије ракете са нуклеарном бојевом главом, и сматрају да неће ни доћи још много година.

Што се тиче хемијског и биолошког оружја, Пјонгјанг пориче да га има.

Јужна Кореја, међутим, тврди да Пјонгјанг има до 5.000 тона хемијског оружја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару