Читај ми!

Линк: Без враћања виза за Србију

Нема ни говора о могућем увођењу виза за Србију, рекао званичник у немачком министарству иностраних послова Михаел Георг Линк. Једно такво ограничење визне слободе би заправо најчешће погодило погрешне, истиче Линк.

Државни министар у федералном министарству иностраних послова Немачке Михаел Георг Линк је, поводом актуелне дебате у Немачкој о провери безвизног режима са Србијом и Македонијом, изјавио да нема ни говора о поновном увођењу виза за те две земље.

''Не може бити ни говора да Европска унија или њене поједине земље-чланице поново уведу визе за Србију или Македонију'', рекао је Линк, саопштило је немачко министарство иностраних послова.

Он је појаснио да се у ЕУ у овом моменту, напротив, дебатује о једној генералној заштитној клаузли у уско дефинисаним границама, при чему је, како се наводи, влади у Берлину успело да обезбеди јаку улогу Европске комисије.

Линк је нагласио да се само на предлог Комисије, у одређеним нужним ситуацијама, визна слобода може суспендовати на максимално шест месеци.

Једно такво ограничење визне слободе би, према Линку, заправо, најчешће погодило погрешне.

''Млади, фирме и представници цивилног друштва посебно профитирају од визне слободе'', рекао је Линк и упозорио све учеснике да одустану од покушаја да се на изглед једноставним решењима суочавају са том сензибилном и комплексном темом.

Из редова немачке опозиционе партије Зелени савезној влади је пребачена скандалозна визна политика, заснована на ''леђима'' најслабијих, док су на другој страни, шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле и министар унутрашњих послова Ханс-Петер Фридих, у супротности са курсом према Балкану, дали ''зелено светло'' за олакшице при визном режиму са Русијом-критиковала је посланик партије Зелени Маријалуизе Бек, преносе немачки медији.

''То је заједно један скандал'', преносе медији изјаву посланице Бек.

Она је, поводом позиције Немачке за ограничење слободе путовања људима са Балкана, рекла да се не може човек правити да не види да је у зиму било долазака из балканских земаља, али да су бројке, ипак, биле мање драматичне.

Упозорила је да ће се на Балкану ' на и онако дискриминисане Роме пребацити одговорност за визна ограничења, према принципу - само зато што запад не жели Роме, не смемо ни ми, нероми да путујемо'', преносе немачки медији став Бек.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару