Читај ми!

Талибани убили 13 полицајаца

У нападу Талибана на полицијски контролни пункт у авганистанској провинцији Газни убијено 13 полицајаца. Није искључено да су у инциденту учествовали и локални становници, кажу надлежни.

Авганистански Талибани рано јутрос убили су 13 локалних полицајаца у нападу на њихов контролни пункт у јужној провинцији Газни, саопштили су званичници.

Полицајци су убијени на спавању у стражарској станици у области Андар, рекао је гувернер те области Мохамад Касим Десивал и додао да се тај инцидент истражује и да није искључено да су у њему учествовали и локални становници, пренела је агенција РИА Новости.

Како преноси информативна агенција Пажвак, полицајци су спавали, али су заборавили да поставе стражу.

Талибани, који су у том нападу запленили и 19 комада оружја, већ су преузели одговорност за та убиства.

Локална полиција у Авганистану је формирна пре нешто више од две године и сачињавају је становници локалних насеља који чувају њима познату околину од побуњаника.

Ти полицајци су плаћени знатно мање од припадника авганистанске националне полиције, а од државе добијају аутомате и униформе.

Авганистанске власти саопштиле су да су јуче ухапсиле петоро Талибана који су планирали да касније овог месеца изврше самоубилачке нападе на цивиле у престоници Кабул и у другим авганистанским градовима.

Спречени самоубилачки напади

Полиција је ухапсила четири мушкарца и једну жену у гради Џалалабад на истоку земље и запленила четири прслука са Ц-4 експлозивом, као и друго оружје, саопштило је министарство унутрашњих послова те земље.

"Они су обучавани ван аганистанских граница и признали су своје злочине", рекао је портпарол министарства Седик Седики.

Додао је да су тих петоро Авганистанаца повезани са Талибанима и мрежом Хакани и да су ухапшени "јер су припремали координисане нападе на цивилне установе 27. и 28. априла" у Кабулу и Џелалабаду, пренела је агенција АФП.

У Авганистану се 28. априла прославља Дан победе којим се обележава свргавање просовјетске владе Мохамада Наџибулаха 1992. године.

Талибани воде побуну против авганистанске владе откада су америчком инвазијом 2001. године свргнути с власти.

Мрежу Хакани је као фракцију Талибана основао Џалалудин Хакани, вођа муџахедина у борбама против совјетских трупа у Авганистану 80-их година прошлог века, који се сада са својом породицом налази у Пакистану.

Хакани је близак Ал Каиди и његови борци су активни широм источног и југоисточног Авганистана и у Кабулу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару