Читај ми!

Проди није прошао

Италија ни после другог дана гласања у парламенту није добила новог председника државе. Нови кандидат левице, некадашњи премијер Романо Проди, није успео да сакупи потребну већину гласова.

Бивши премијера Романо Проди, кога је као новог кандидата за председника државе предложила италијанска левица, није прошао у италијанском парламенту. Италија тако ни другог дана гласања није добила новог шефа државе.

Италијански парламент ни у четвртом кругу гласања није изабрао наследника Ђорђа Наполитана којем мандат истиче 15. маја. Кадидат левице, бивши премијер Романо Проди, није успео да прикупи довољан број гласова.

Иако је од четвртог круга гласања за избор предедника довољна проста већина, Романо Проди је успео да освоји мање од 400 од потребних 504 гласа.

"Не" Продију испред и у парламенту

Уочи гласања око 200 демонстраната, припадника десног-центра, окупило се испред италијанског парламента са огромним парчетом мортаделе у знак протеста против могућег избора Продија.

Бивши италијански премијер је први пут надимак по мортадели из његове родне провинције Емилије Ромање добио док је био на премијерској функцији 90-тих година прошлог века.

Када га је лидер левог центра Пјер Луиђи Берсани номиновао као кандидата то је изазвало бес међу присталицама бившег премијера Силвија Берлусконија, који је Продијев политички супарник скоро две деценије.

Мала група посланика десног центра ,предвођена Алесандром Мусолини, унуком фашистичког диктатора Бенита Мусолинија, ушла је пре почетка гласања у парламент носећи беле мајице на којима је с предње стране писало "Не Проди Не", а на леђима "Ђаво носи Продија".

Ново гласање у суботу 

Председника Италије бира 1.007 "великих електора", односно сви сенатори, посланици Доњег дома и представници региона.

У прва три круга била је потребна двотрећинска већина да се изабере председник, док је од четвртог круга довољна проста већина.

Седмогодишњи мандат садашњег шефа држава Ђорђа Наполитана истиче 15. маја.

Нови председник једина је особа која би могла да оконча пат позицију у Италији која траје од општих избора у фебруару, било тако што ће убедити партије да се договоре како би се коначно формирала влада, било тако што ће расписати нове изборе.

Нови круг гласања у италијанском парламенту најављен је за суботу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару