Читај ми!

Березовски, самоубиство вешањем

Узрок смрти руског богаташа и дисидента Бориса Березовског вероватно је вешање, саопштила полиција после обдукције. На телу нису нађени трагови борбе.

Обдукција тела руског дисидента Бориса Березовског, нађеног мртвог на југу Енглеске, открила је да је он вероватно умро од вешања, саопштила је полиција, а данас преносе светске агенције и медији.

"Обдукција је обављена данас (понедељак) на телу 67-годишњег држављанина Русије Бориса Березовског који је нађен мртав у суботу у свом дому у Аскоту", на југу Енглеске, саопштила је полиција, преноси агенција Франс прес (АФП).

"Резултат обдукције коју је обавио патолог Министарства унутрашњих послова указује на смрт вешањем. Лекар није нашао трагове борбе", наводи се у саопштењу.

Руски богаташ Березовски био је миљеник некадашњег председника Русије Бориса Јељцина, али је побегао од Јељциновог наследника Владимира Путина и постао један од његових највећих критичара. 

Британска полиција саопштила је да предстоје нови тестови, укључујући токсиколошке и форензичке.

Како указује агенције Асошиејтед прес (АП), у саопштењу се не тврди да је Березовски извршио самоубиство вешањем, већ се само наводи да не постоје докази да је неко умешан у његову смрт.

Березовски је у Британији, подсећа АП, преживео неколико покушаја убиства. У бомбашком нападу на његов аутомобил 1994. године, погинуо је његов возач.

Тело Березовског у купатилу његове луксузне куће у Лондону пронашао је један од његових људи. Врата су била закључана изнутра, па је његов телохранитељ провалио и позвао хитну помоћ.

Полиција је саопштила да је телохранитељ био једини у кући када је тело Березовског пронађено.

Руска штампа пише да је Березовски пет сати био без телохранитеља – онај који га је пронашао отишао је у десет увече да обави за њега нека послове и вратио се у три ноћу. Пре но што је провалио, телохранитељ је видео неколико пропуштених позива свог послодавца.

Березовски је умро у дворцу своје друге жене Галине Бешарове, а тамо је спавао са њеном дозволом како би имао више мира. Бешарова је рекла, како наводе руске медији, да је у купатилу видела шал, па су се јавила нагађања да је Березовски угушен.

Березовски је био математичар, а обогатио се продајом "мерцедеса". Постао је милијардер за време хаотичне приватизације у Русији деведесетих година прошлог века, када је на власти у тој земљи био Борис Јељцин.

Постао је медијски магнат, а пошто је Јељцина подржавао, имао је политичко залеђе, па је по багателној цени дошао до удела у приватизованој нафташкој фирми "Сибњефт". Власништво у том некада државном гиганту чинило је добар део богатства Березовског.

Овај тајкун помогао је Владимиру Путину да изгради базу моћи, али је пао у његову немилост када је нови председник Русије почетком новог миленијума скресао амбиције олигарха.

У Лондон је побегао у новембру 2000. године, избегавши да се појави на судском саслушању. Шест година касније, његов пријатељ-дисидент Александер Литвиненко, бивши агент КГБ-а, умро је у једном хотелу у Лондону од полонијума који му је неко ставио у чај.

Последње време, Березовски је изгубио велику количину новца у судским споровима, међу којима је и онај са бившим пословним партнером, такође руским тајкуном Романом Абрамовичем. 

Судски трошкови у спору са њим коштали су га најмање 35 милиона фунти (53,3 милиона долара). Вредност тог спора процењивала се на невероватних 5,6 милијарди долара, а када га је Березовски изгубио, судија је овог тајкуна готово назвао лажовом. Писало се да је после овог пораза запао у клиничку депресију, мада је то оспоравано.

Богатство му је умањила и смрт бившег пословног партнера Бадрија Патаркасишвилија, чија се имовина процењивала на стотине милиона долара. Березовски се због ње судио са Патаркасишвилијевом удовицом.

Березовског је 2011. године финансијски погодио и развод од Галине Бешарове – процењује се да јој је споразумно платио више од 100 милиона фунти, то јест 154 милиона долара.

Форбс је 1997. године проценио богатство Березовског – у време када је био на врхунцу моћи – на три милијарде долара.

Према речима Романа Абрамовича на суду, Березовском је у време када је побегао из Русије остало још око милион долара на располагању.

Ако је и лоше стојао са новцем у Лондону, Березовски то није показивао, указује АП, а руске власти сматрале су да он и даље има доста готовине и да покушава да се домогне бар дела ранијег богатства.

Березовски је 2008. године почео да распродаје своју луксузну имовину, а прошлог месеца је лист Times of London објавио да он продаје део своје колекције уметнина, продаје своје куће, отпушта особље и затвара своју канцеларију у отменом лондонском кварту Мејфер.

Када је у јануару суд одлучивао о његовом спору са бившом девојком Хеленом Горбуновом, констатовао је да се богатство бившег руског тајкуна значајно истањило и да је он "на основу доказа, човек под финансијским притиском".

Пред смрт, Борис Березовски је дао изјаву за магазин Форбс. Новинар који га је интервјуисао тврди да је Березовски изгледао веома лоше, да је био одевен потпуно у црно и да су му се руке тресле. 

"Ја.. сам изгубио смисао живота. Не знам шта да радим. Имам 67 година и не знам шта даље да радим", наводи с у интервјуу уз напомену да је Березовски то рекао "оф-рекорд", пријатељски, а не за штампу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару