Читај ми!

Хрватска веза за Сирију

Транспорт оружја за сиријске побуњенике, који се значајно увећао последњих месеци, спроведен уз помоћ ЦИА, пише Њујорк тајмс. Амерички обавештајци помагали арапским владама при куповини оружја, укључујући велику набаву из Хрватске, наводи лист.

Уз помоћ ЦИА, арапске владе и Турска значајно повећале своју војну помоћ сиријским побуњеницима последњих месеци, пише Њујорк тајмс наводећи да је велика набавка оружја дошла из Хрватске.

Забележено је више од 160 летова јорданских, саудијских и катарских војних транспортних авиона, пише лист позивајући се на податке о ваздушном саобраћају, интервјуе с званичницима у неколико земаља и изјаве побуњеничких команданата. Они су највише слетали на аеродром Есенбога недалеко од Анкаре, али такође и на друге турске и јорданске аеродроме.

Из штабова на тајним локацијама, амерички обавјештајци су помагали арапским владама при куповини оружја, укључујући велику набаву из Хрватске, и поверили су вођама сиријских побуњеника да одреде ко треба да добије оружје, наводи њујоршки дневник позивајући се на америчке званичнике који су желели да остану анонимни.

Лист наводи да је ЦИА одбила да коментарише те пошиљке и своју улогу у њима.

Хју Грифитс са стокхолмског Међународног института за мировна истраживања, који прати недопуштене трансфере оружја, рекао је за новине да је на тај начин превезено око 3.500 тона војне опреме.

"Интензитет и учесталост тих летова указују на добро планирану и координирану тајну војну логистичку операцију", истиче Грифитс.

Мада побуњенички команданти и подаци упућују да су Катар и Саудијска Арабија слали опозцији војни материјал преко Турске још почетком односно крајем 2012, велика препрека је уклоњена крајем прошле јесени након што је турска влада пристала да се убрзају ваздушне испоруке, наводи лист.

"Истовремено, као тврди лист, оружје и опрему куповала је Саудијска Арабија у Хрватској и пребацивала га у Јордан јорданским теретним авионима за побуњенике у јужној Сирији као и у Турску за устанике које делују од тамо".

Хрватска и Јордан демантовали су било какву улогу у снабдевању сиријских побуњеника оружјем.

Влада Хрватске је повукла своје војнике с Голанске висоравни из безбедносних разлога наводећи као разлог раније писање листа о томе да је Саудијска Арабија купила пешадијско наоружање у тој земљи које је завршило у рукама сиријских побуњеника, рекавши да написи доводе војнике у опасност. Сви хрватски војници, њих 97, вратили су се у земљу 18. марта.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару