Читај ми!

Хемијски џихад у Сирији

Утврђено да је напад хемијским оружјем код Алепа извела побуњеничка група Ел Нусра. Командант војног крила сиријске опозиције Ријад ел Асад повређен у експлозији бомбе на истоку земље.

Једини до сада забележени напад хемијским оружјем у Сирији, извели су џихадисти који се боре на страни устаника. Истовремено, тешко је рањен командант војног крила сиријске опозиције Ријад ел Асад.

Напад хемијским оружјем који је, како се наводи, извела побуњеничка група Ел Нусра, успео је да, по први пут, уједини Вашингтон, Москву и Дамаск. У том нападу убијено је 26 особа.

Сиријска војска, која је прва притекла у помоћ жртвама, наводи да су након експлозије ракете испаљене из округа Ал Баба, близу Алепа, који контролише побуњеничка група Ал Нусра, повезана са Ал Каидом, последице по грађане биле повраћање, несвестица, гушење и напади.

После серије експлозија у којима су убијани званичници власти у Дамаску, у сличној акцији тешко је рањен и војни командант побуњеника Ријад Ел Асад. Ел Асад је изгубио десно стопало у експлозији бомбе постављене под његов аутомобил у источном граду Мајадину.

Командант Слободне сиријске војске је био пуковник сиријског ваздухопловства који је пребегао у Турску 2011. године и преузео команду над групом бивших војника противника режима.

Они су били прва организована група побуњеника против режима председника Башара ел Асада, али су маргинализовани појавом других организованих група, наводи агенција АП.

Напад се догодио синоћ у граду Мајадин, у области Деир Езор, а пуковник Ел Асад рањен је у ногу, наводи се у саопштењу Опсерваторије.

Он је рањен дан пошто је лидер сиријске опозиције Моаз ел Хатиб поднео оставку.

Ел Хатиб је, разочаран неуспехом опозиције у борби против председника Башара ел Асада, поднео јуче оставку, али је навео да ће наставити да служи циљу опозиције изван "званичних институција". Његова оставка није прихваћена.

Дан пред одржавање самита Арапске лиге у Дохи високорангиран званичник, који је тражио да не буде именован, саопштио је да ће празно место Сирије у том савезу арапских држава заузети опозиција, преноси АФП.

"Опозиција је позвана на арапски самит и седеће на столици предвиђеној за Сирију у Арапској лиги", најавио је тај званичник.

Опозициона Национална коалиција је најавила јуче да ће послати привременог премијера Хасана Хита на самит Арапске лиге.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару