Читај ми!

Мушараф се вратио у Пакистан

После више од четири године изгнанства бивши председник Первез Мушараф допутовао у Пакистан. Мушараф покушава да се врати у политику упркос судским тужбама и талибанским претњама смрћу.

Бивши председник Пакистана Первез Мушараф допутовао је у своју земљу после више од четири године изгнанства, у покушају да се врати у политику упркос судским тужбама и претњама смрћу, које су му упутили талибани.

Бившег војног вођу на аеродрому је дочекало неколико хиљада људи, мали број према стандардима пакистанске политике.

У обраћању присталицама, Мушараф је рекао да је доказао супротно онима који су тврдили да се он неће враћати у земљу и поручио да се не плаши претњи пакистанских талибана, речима да се "боји једино бога".

Због Мушарафове одлуке да после терористичких напада 11. септембра стане уз САД, исламске милиције и други у њему виде непријатеља, а пакистански талибани јуче су обећали да ће мобилисати одреде смрти који ће послати Мушарафа "у пакао" ако се врати.

Против њега су подигнуте бројне судске оптужбе, од којих поједине имају везе са истрагом убиства бивше премијерке Беназир Буто.

Мушараф је на власт ступио државним ударом 1999. године и био је приморан да се повуче 2008, због раширеног незадовољства његовом управом и тужбама које су две најјаче политичке странке претиле да поднесу против њега. Од тада је живео у Дубаиу и Лондону.

Прошле недеље, пакистански суд одобрио му је кауцију чиме је онемогућио његово тренутно хапшење због три случаја за која се терети, међу којима је и смрт Беназир Буто. Мушараф сада има 10 дана да изађе пред суд. Бројне оптужбе које му се стављају на терет одбацио је као неосноване.

Пакистански талибани јуче су објавили видеопоруку у којој прете да ће, ако се врати, против Мушарафа употребити бомбаше самоубице и снајпере.

Један од двојице екстремиста који су говорили био је Аднан Рашид, бивши официр пакистанског ратног ваздухопловства осуђен за напад на Мушарафа, кога је талибан 2012. избавио из затвора, заједно са још 400 оптуженика.

"Исламски муџахедин припремио је одред смрти да отпреми Первеза Мушарафа у пакао", рекао је Рашид. "Упозоравамо вас да нам се предате. Иначе ћемо вас ударити одакле никад не бисте посумњали".

Милиције су у децембру 2003. године два пута покушале да убију Мушарафа, он у тим нападима није био повређен, али је 16 особа убијено.

Поред оптужбе која га повезује са убиством Беназир Буто, Мушараф ће се суочити са оптужбама које су подигнуте против њега у истрази убиства Акбара Бугтија, белуџијског националисточког вође.

У другом случају, отпужен је да је бесправно сменио са положаја неколико судија, међу којима и шефа врховног суда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару