Читај ми!

Сирија помирила Израел и Турску

Погоршање ситуације у Сирији и страх да ће хемијско оружје те земље доспети у руке терористичких организација, навели су израелског премијера да се извини Турској и да нормализује односе са Анкаром, признао Бењамин Нетанијаху на својој Фејсбук страници.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху написао је на својој Фејсбук страници да су га погоршање ситуације у Сирији и страх да ће хемијско оружје те земље доспети у руке терористичких организација навели да се извини Турској и да нормализује односе са Анкаром.

Нетанијаху је признао да Израел и Турска, које се граниче са Сиријом, морају да комуницирају међусобно о томе и да се зато извинио турском премијеру Тајипу Реџепу Ердогану за погибију девет Турака, пропалестинсих активиста у упаду израелских морнаричких командоса на турски брод који је маја 2010. године носио помоћ Палестинцима у појасу Газе.

"Непрестана измена реалности око нас приморава нас да преиспитујемо наше односе са земљама у региону све време", написао је израелски премијер.

Нетанијаху сматра да се Сирија распада и њен масиван, унапређен арсенал оружја почиње да пада у руке терористичких организација.

Драматичан развој догађаја забележен је последњег, трећег дана посете америчког председника Барака Обаме Израелу и палестинским територијама, када је Нетанијаху телефонирао Ердогану и изразио жаљење за губитак живота у поменутом инциденту, извинивши се за грешке које су довеле до смрти Турака.

Након три године кризе двојица лидера су се сагласила да нормализију односе.

"Премијер Нетанијаху извинио се турском народу за сваку грешку која је довела до губитка живота и пристао да се заврши договор за компензацију", наведено је у саопштењу Беле куће.

Обама је допринео да до тог разговора дође на састанку с Нетанијахуом пре него што је у петак поподне отпутовао у Јордан, последњу станицу своје посете Блиском истоку.

Израелски медији наводе да Нетанијаху звучи као оптимиста, док Ердоган изгледа мисли да је исувише рано за обнову пуних дипломатских односа и да се одустане од судског процеса против генерала израелске војске одговорних за инцидент на броду Мави Мармара.

Турска је одавно захтевала извињење као услов за обнову веза. Нетанијаху је до сада то одбијао, тврдећи да су израелски војници деловали у самоодбрани јер су их напали активисти.

Односи између две земље, некадашње блиске савезнице, били су напети и сарадња између њих је умногоме смањена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару