Читај ми!

Асад: Очистићемо земљу од екстремиста

Исламски екстремисти одговорни су за јучерашњи самоубилачки напад, рекао сиријски председник Башар ел Асад, истичући да ће "очистити" земљу од нападача. Изасланик УН у Ираку Мартин Коблер упозорио да је могуће да се сукоб у Сирији прелије и у Ирак.

Сиријски председник Башар ел Асад рекао је да ће земљу "очистити" о исламских екстремиста који су, како тврди, одговорни за самоубилачки напад на џамију у Дамаску у којем су погинуле 42 особе.

Међу погинулима је и сунитски свештеник Мохамед ел-Бути, познат као присталица сиријског председника.

У саопштењу сиријског председника, које је пренела државна сиријска агенција, наводи се да ће његове снаге "очистити земљу" од нападача.

Према његовим речима, убијени свештеник био представник правог ислама, насупрот "снагама мрака екстремистичке идеологије".

Експлозија је одјекнула јуче у време вечерње молитве, а напад се догодио само неколико сати пошто су УН најавиле истрагу о томе да је у сиријском рату коришћено хемијско оружје.

Изасланик Уједињених нација у Ираку Мартин Коблер упозорио је да би сукоб у Сирији могао да се прелије у Ирак, јавио је АП.

У обраћању Савету безбедности УН, Коблер је рекао да постоји стварна могућност да се сукоб прелије преко границе и да изазове велике политичке и безбедносне проблеме.

Коблер је истакао да ситуација на терену није стабилна јер су припадници свих етничких група и друштвених слојева подложни терористичким нападима и навео да је најмање 1.300 цивила изгубило живот од почетка новембра до краја фебруара.

Одкад је кренуо сукоб у Сирији против режима у Дамаску су почеле да делују и многе терористиче групе које преко границе са Ираком пребацују своје борце и наоружање, што у великој мери дестабилизује регион.

АП подсећа да у Ираку има 120.000 сиријских избеглица, а да око 8.000 нових избеглица прелази границу сваки дан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару