Читај ми!

Шкоти о независности у септембру 2014.

Шкотски премијер Алекс Салмонд саопштио да ће се референдум о независности одржати 18. септембра 2014. Одушевљење Шкотске националне партије. Изгласавањем независности на губитку би били и Шкотска и Уједињено краљевство, сагласни Лондон и остале шкотске партије.

Референдум о независности Шкотска одржаће се 18. септембра 2014. године, саопштио је први министар Алекс Салмонд и најавио да ће то бити "заиста историјски дан" на којем ће се Шкотска са пет милиона становника одвојити од Уједињеног краљевства.

У говору пред шкотским парламентом, Салмонд је рекао да ће то бити дан када ће Шкоти "преузети одговорност за своју земљу" уместо да њима управља влада за коју нису гласали. Његово саопштење изазвало је еуфоричан аплауз посланика из његове Шкотске националне партије (СНП), пренео је Ројтерс.

Партија је освојила већину у шкотском парламенту маја 2011. године, што је дало харизматичном политичару, како он каже прилику да прекине везе са Лондоном.

СНП међутим, наводи Ројтерс, бије битку како да победи на референдуму с обзиром да истраживања јавног мњења показују да око 30 одсто Шкота подржава независност док је око 50 одсто за "статус кво".

СНП се жали да британски парламент, где су посланици који представљају Шкотску мањина јер Енглеска има знатно већу популацију од 53 милиона људи, нема неки посебан интерес за Шкоте.

"Глас за значи будућност у којој ми можемо бити сигурни, сто одсто сигурни, да ће народ Шкотске добити владу за коју гласа", рекао је Салмонд у говору у скупштини у којем је саопштио датум одржавања референдума.

"Избор сваким даном постаје све јаснији - искористити прилику да искористимо ресурсе и таленат да изградимо бољу земљу, или да наставимо са Вестминстерским системом који једноставно не ради за Шкотску", рекао је Салмонд.

СНП сматра да приходи од нафте из Северног мора, заједно са локалним фармама, рибарством и индустријом вискија, могу омогућити напредак независној Шкотској.

Друге шкотске партије, међутим, као и влада у Лондону, кажу да би изгласавањем независности на губитку били и Шкотска и Уједињено краљевство.

Критичари СНП-а истичу да се смањују резерве нафте и да ће Шкотска остати без непропорционалног, великодушног дела прихода од пореза који се убире широм Британије, а који сада добија.

Сецесија Шкотске би представљала и озбиљне изазове за остатак Уједињеног краљевства, као што је на пример питање шта у том случају радити са флотом нуклеарних подморница која је базирана у Шкотској.

Такође, било би велике неизвесности за саму Шкотску, као што је на пример да ли да јој се дозволи да остане део Европске уније, или ће требати да преговара о поновном уласку у њу.

Око питања које ће бити на референдуму, сагласили су се прошлог октобра Салмонд и британски премијер Дејвид Камерон. Гласачи ће одговорити на само једно питање: "Треба ли Шкотска да буде независна држава?"

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару