Читај ми!

Уједињено Краљевство против таблоида

У Великој Британији се оснива независно надзорно тело које моћи да кажњава новине ако се огреше о правила професије. Нова медијска регулатива изродила се из великог скандала када се сазнало да су британски таблоиди незаконито прислушкивали мобилне телефоне и крали приватне податке. За жртве прислушкивања, независно надзорно тело је победа здравог разума, али новине протестују.

Велика Британија уводи ред међу новине. Оснива се независно надзорно тело које би требало да наведе новине да поштују правила професије, а имаће моћ и да их кажњава ако се о њих огреше. Ново надзорно тело оснива се због великог скандала када се сазнало да су британски таблоиди незаконито прислушкивали мобилне телефоне и крали приватне податке због сензационалистичких текстова и зараде.

Таблоиди су име добили због форме – мањег формата, али се оно сада односи на њихову суштину – сензационализам, углавном без упоришта у стварности.

У Великој Британији, колевци таблоида, глад за сензационализмом превазишла је моралне и законске норме и прибегли су незаконитом прислушкивању мобилних телефона и крађи приватних података. Згрозили су јавност тиме што се нису устручавали ни да, на пример, преслушају поруке на телефону нестале, касније се утврдило, убијене девојчице Мили Даулер.

"Назвала сам њен број. Укључила се говорна пошта, чула сам јој глас, скочила и рекла супругу: Мили је проверила поруке, жива је! То је било тако", каже Сели Даулер, мајка убијене девојчице Мили Даулер.

Политичари су поверили судији Брајану Ливсону да истражи кршење приватности које је било масовно, јер жртава има неколико стотина. Предњачио је таблоид Руперта Мeрдока News of the World. Под теретом скандала је угашен, уредници и новинари позвани су на суд.

Ливсонов извештај је основа за ново надзорно тело, које ће бити основано краљевском повељом.

Британски премијер Дејвид Камерон каже да је оснивање новог надзорног тела за медије договор владе и опозиције о новом систему регулисања штампе.

"Он подржава нашу сјајну традицију истраживачког новинарства и слободе говора, али штити права рањивих и недужних. Ако систем буде примењен, земља треба да има поверење да се страшна патња недужних жртава попут породице Даулер неће никад поновити", истиче Камерон.

Надзорно тело имаће моћ да натера новине да штампају извињење и плате казну до милион фунти, ако се огреше о правила професије. Међутим, то се односи само на новине које пристану да буду под његовим надзором. Новинари протестују, страхујући да је реч о ограничавању слободе штампе.

"Први пут за три века, штампа ће морати да ради по правилима која утврђују политичари. То је алармантно, јер она не треба да буде играчка у њиховим рукама", каже Фрејзер Нелсон, уредник магазина Спектејтор.

Међутим, британски медијски стручњаци кажу да је један од циљева новог надзорног тела да тој професији врати углед. После скандала, кажу, нико не верује да су новинари добри људи.

Брајан Каткерт, професор новинарства на Универзитету "Кингстон" и директор Удружења жртава прислушкивања, каже да се нада ће се штампа укључити у нови систем надзора.

"То штампи даје шансу да врати поверење у новинарство. Ово је први пут да су у процес регулисања штампаних медија укључене жртве кршења приватности и то је добро", каже Каткерт.

И Расел Пизгуд из медијске куће Би-Би-Си каже за РТС да су британске новине, посебно таблоиди, изазвали много контроверзи.

"Ново тело је било неопходно не само због прислушкивања телефона, јер већ постоји закон који то регулише, већ и зато што су такве новине изгубиле поверење читалаца. Али, с друге стране, не смемо сву штампу гледати само кроз таблоиде, не смемо заборавити истраживачку улогу коју је штампа имала у разјашњењу неких убистава или открићу незаконитих трошкова британских посланика", каже Пизгуд.

Британским таблоидима дуго је на руку ишло то што, како је говорио Оскар Вајлд, јавност има незаситу радозналост да зна све, осим онога што је вредно знати, али чини се, кажу Британци, да су је таблоиди превазишли у незаситости за сензационализмом и да је нешто морало да се уради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару