Читај ми!

Оџалан позвао Kурде на прекид ватре

Вођа курдских побуњеника Абдулах Оџалан позвао на прекид ватре. Дошло је време да политика превлада, рекао Оџалан. У тридесет година борбе за аутономију погинуло око 45.000 људи, углавном Курда.

Лидер курдских побуњениха Абдулах Оџалан, који је у затвору, позвао је побуњенике Радничке партије Курдистана (ПКК) да положе оружје и рекао да је дошло време да "превлада политика", пренела је турска државна телевизија.

У телевизијском извештају наводи се и да је Оџалан, који се налази у затвору, позвао курдске побуњенике да се повуку са турске територије, јавио је Асошиејтед прес.

Оџалонову поруку је на тргу у Дијарбакиру прочитао један курдски посланик на курдском језику пред неколико хиљада људи који су се окупили на обележавању Курдске нове године или Невроза.

"Стигли смо до етапе у којој оружје треба да заћути и оружани елементи да се повуку ван граница Турске. То није крај, то је почетак нове ере", рекао је Оџалан пред више од 250.000 окупљених људи.

"Дошло је време да политика превлада", написао је Оџалан.

Турска већ извесно време преговара са Оџаланом. Његова организација Радничка партија Курдистана (ПКК), коју Турска и њени западни савезници сматрају терористичком организацијом, бори се за аутономију на југоистоку Турске.

Побуњеници су недавно, на Оџаланов позив, начинили симболични гест и ослободили осам заробљених турских војника и званичника.

У Турској живи између 12 и 15 милиона Курда што је 20 одсто од укупног становништва. У три деценије дугој оружаној борби Курда за аутономију погинуло је око 45.000 људи, углавном Курда.

Од када је ПКК изабрала оружану борбу 1984. године, та странка је у четири наврата једнострано проглашавала примирје, али ниједном га није спровела у дело.

Како пише агенција Франс прес, перспектива мира се овог пута чини већа пошто су обе стране изгледа одбациле идеју решавања сукоба војним средствима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару