Читај ми!

САД: Путин пред највећим изазовима

Агресиван приступ Владимира Путина помогао је Кремљу да ојача власт, што је довело до растућег незадовољства јавности, сматра директор Националне обавештајне службе САД Џејмс Клапер. Упркос расту напетости између две земље, Клапер наводи да је Путин даље спреман да сарађује са САД.

Председник Русије Владимир Путин је пред највећим политичким изазовима до сада и треба очекивати јачање затегнутости у Русији због социјалног незадовољства, сматра директор Националне обавештајне службе САД Џејмс Клапер.

У обраћању Одбору Сената за обавештајна питања, Клапер је навео да очекује да ће руски политички систем следеће године бити под већим притиском због социјалног незадовољства.

У годишњој процени претњи националној безбедности Сједињених Америчких Држава, Клапер је оценио да је "агресиван приступ" Путина, уз обрачун са опозицијом, помогао Кремљу да ојача власт, али је то довело до "растућег незадовољства јавности".

"Важни делови руске јавности фрустрирани су лошим стањем привреде и нису више задовољни политичким системом који нема никакав стварни плурализам и пати од лошег и произвољног управљања и ендемске корупције", рекао је Клапер и додао да "сви ови фактори представљају за руског председника Путина много веће изазове него оне с којима се суочавао током два претходна мандата".

Према његовим речима, сви ти фактори представљају за председника Путина далеко већи изазов него било шта са чим је имао посла у два претходна председничка мандата.

Упркос расту напетости између Русије и Сједињених Држава, Клапер наводи да је Путин и даље спреман да сарађује са САД у вези са неким америчким интересима, укључујући стабилизацију Авганистана.

Русија, међутим, вероватно неће подржати америчке операције у Авганистану уколико САД буду хтеле да тамо задрже трупе и после 2014. године без налога Уједињених нација, рекао је Клапер.

Централна тачка настојања председника САД Барака Обаме да прошири сарадњу са Русијом, било је да покуша да преговара о даљем смањењу нуклеарних арсенала две земље.

Клапер је, међутим, приметио да Русија и даље види нуклеарне снаге као најважнији део своје одбрамбене способности, јер су њене конвенционалне снаге у опадњу од краја Хладног рата. Тај нагласак се вероватно неће променити све док не буде резултата инвестиција у модернизацију тих снага.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару