Читај ми!

Клаус за промене у еврозони

За Европску унију, која је у великој кризи, најбоље би било да неколико земаља напусти еврозону, изјавио је у Вашингтону бивши чешки председник Вацлав Клаус.

Бивши чешки председник Вацлав Клаус оценио је да би све било боље у Европској унији, која је по његовој оцени сада у ћорсокаку, када би еврозону напустило неколико земаља.

"Грчка није кривац садашње кризе, већ њена жртва. Монетарна унија може да се направи у шест до осам земаља, али не у 17. Питање гласи да ли да наставимо овим путем или да омогућимо неким земљама да изађу из еврозоне. Сигуран сам да је могуће да пустимо једну, две три земље да оду и све ће бити боље", рекао је Клаус на предавању у Вашингтону.

Бивши чешки председник као нови сарадник конзервативног института ЦАТО у Вашигтону у свом првом предавању негирао је да је икада предлагао распуштање ЕУ.

"Још увек је могуће да се спроведу фундаменталне измене њене структуре. Међутим, убеђен сам да смо у ћорсокаку а у њему се не може напред. Морамо се вратити натраг на последњу раскрсницу и донети другачије одлуке", рекао је Клаус на предавању.

Бивши чешки председник и архитекта чехословачке и чешке транзиције 90-тих година нагласио је да се увек борио против социјално-тржишног модела привреде.

"Лично сам се плашио уласка у ЕУ али ми нисмо имали никакву другу могућност, уколико смо желели да будемо нормална европска земља са свим плусевима и минусима", закључио је Клаус.

Вацлав Клаус је након два председничка мандата и десет година на челу Чешке ту функцију напустио 7. марта, а у председничкој пензији је активан у свом Институту Вацлава Клауса, основаном још раније по узору на библиотеке бивших америчких председника.

У опроштајном говору нацији Клаус је најавио да се неће повући са чешке политичке сцене.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару