Читај ми!

Москва планира антиметеорски штит

Русији је потребно око две милијарде долара за изградњу система за одбрану од метеора, рекла је шефица одељења Астрономског института Руске академије науке Лидија Рихлова. Пронађени делови метеора који се срушио прошле недеље на подручје Урала.

Шефица одељења Астрономског института Руске академије науке Лидија Рихлова рекла да је Русији потребно око две милијарде долара за изградњу система за одбрану од метеора.

"Поред мреже телескопа на Земљи, потребна нам је платформа у свемиру. За све то нам је потребно 58 милијарди рубљи (око две милијарде долара) у наредних десет година", рекла је Рихлова.

Нацрт руског програма за прављење антиметеорског штита одобрила је руска свемирска агенција Роскосмос и пројект је уручен заменику премијера Дмитрију Рогозину, додала је Лидија Рихлова.

Овај програм је добио на важности пошто је метеор у петак експлодирао над регионом Урала, при чему је повређено око 1.200 људи.

"Да метеор није експлодирао у атмосфери већ пао на тло, снага експлозије би могла бити једнака експлозији 500 килотона ТНТ-а", рекла је Рихлова.

Пронађени делови метеора

Руски научници тврде да су пронашли делове метеора који се прошле недеље срушио на подручје Урала.

Делови метеора су откривени око залеђеног језера поред града Чебаркуља, у Чељабинској области.

Руске власти су јуче саопштиле да обустављају претрагу за фрагментима метеора, пошто су рониоци претражили језеро и нису ништа пронашли.

Научници са Универзитата "Урал", који су били на лицу места, тврде да је пронађено око 50 делова метеора недалако од језера.

"Чланови експедиције послали су пронађене делове на анализу у Јекатеринбург", наводи се у саопштењу Универзитета.

Вођа експедиције Виктор Гроховски, члан руске Академије наука, рекао је да је реч о каменом метеору који садржи десет одсто гвожђа.

Он је за руске медије казао да ће матеор највероватније бити назван "Чебаркуљ метеор".

Око 1.200 људи је повређено када је метеор експлодирао изнад Урала, а причињена материјална штета процењује се на око 30 милиона долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару