Читај ми!

Пољаци за српско Косово

Поводом пете годишњице једнострано проглашене независности Косова у Варшави одржан скуп удружења "Пољаци за српско Косово". Са заставама Србије и Пољске и пригодним транспарентима центром града прошло око хиљаду људи. Сличан скуп је најављен и за сутра у Прагу.

У Варшави је одржан скуп против једнострано проглашене независности Косова пре скоро пет година. Скуп у центру пољске престонице организује удружење "Пољаци за српско Косово".

Са заставама Србије и Пољске у рукама и пригодним транспарентима центром Варшаве је прошло око хиљаду Пољака, протестујући због независности Косова и у знак подршке Србима на Косову.

"Као Пољаци шаљемо Србима кратку поруку: У праву сте, разумемо вас, подржавамо вас. Као Пољаци савршено добро познајемо шта значи парчање земље и губитак историјских земаља", поручила је иницијатива Пољаци за српско Косово која је протест организовала у сарадњи са организацијама и удружењима радикалних пољских националиста.

У марш су се традиционално укључили и навијачи престоничких фудбалских клубова, на челу са навијачима Легије Варшава.

Носећи транспаренте подршке Србима на Косову и против независности, коју је пољска влада признала убрзо по једностраном проглашењу, демонстранти су скандирали "Србија - Варшава - заједничка ствар".

У маси су се појавиле и заставе Сирије и старе бело-црвено-беле заставе независне Белорусије.

"Манифестација је протекла мирно без инцидената", рекао је портпарол престоничке полиције која је обезбеђивала марш, Анџеј Броварек.

Пољаци за српско Косово још од 2011. године организују пред или на годишњицу проглашења независности Косова протестне маршеве, због, како кажу, отимања Косова Србији. У протесту се обично окупи 1.000 до 1.500 људи.

Сличан скуп је за сутра најавило чешко удружење "Пријатељи Срба на Косову". На Вацлавском тргу у Прагу протест ће бити организован под паролом "Косово је српско".

У позивници за протестни скуп у Прагу, објављеној на сајту чешког удружења и на Фејсбуку, наводи се да се "отимање јужне српске покрајине Косово и Метохија од Републике Србије сматра грубим кршењем међународног права, Повеље Уједињених нација и завршног Хелсиншког споразума".

"Нико нема право да мења границе држава силом и принудом. Проглашење 'независности' Косова и чињеницу да су га признале неке земље, укључујући и Чешку, сматрамо увођењем закона џунгле у међународне односе", наводи се у позиву.

Организатори протеста у Прагу су нагласили и да желе да живе у свету у којем се међународни споразуми поштују.

"За нас, Косово је било, јесте и увек ће бити српско. Чак и велике силе су дужне да се придржавају међународног права", закључују организатори сутрашњег протеста у Прагу.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару