Читај ми!

Сирија, побуњеници заузели нафтна поља

Нови стратешки успеси сиријских побуњеника. Заузет највећи део нафтног поља на североистоку земље. Раније ове недеље заузета брана на Еуфрату и одбрамбени положаји око важног аеродрома. Шеф дипломатије Саудијске Арабије каже да је број убијених достигао 90.000 људи.

Сиријски побуњеници заузели су највећи део нафтног поља на североистоку земље, у последњем у низу стратешких успеха које су постигли ове недеље, међу којима су заузимање бране и одбрамбених положаја око важног аеродрома.

Борци опозиције који покушавају да збаце режим сиријског председника Башара ел Асада заузели су и Шададах, град у близини нафтног поља Џбејса у провинцији Хасака, рекао је шеф сиријске Опсерваторије за људска права са седиштем у Великој Британији, Рами Абдул Рахман.

Абдул Рахман је рекао да су побуњеници заузели око 70 одсто нафтног поља, али и да у тој области још има спорадичне размене ватре.

Побуњеници су такође наставили борбе за главни аеродром у Алепу, које су данас ушле у трећи дан.

Раније ове недеље, побуњеници су заузели највећу брану у земљи као и војну базу у близини Алепа. Они су борбе приближили центру Дамаска, средишту Асадовог режима.

Асадове снаге нападале су побуњеничке положаје из ваздуха и гранатирале упоришта опозиције како би сузбиле њихово напредовање на северозападу и око престонице.

Напад на Дамаск био је други покушај опозиције да заузме главни град од јула 2012. године, када су побуњеници успели да заузму неколико градских четврти пре него што их је истерала војска лојална Башару ел Асаду.

Према проценама Уједињених нација, скоро 70.000 људи убијено је од почетка сукоба у Сирији 15. марта 2011, док државни секретар САД Џон Кери каже да је број жртава достигао 90.000.

"Имао сам прилику да данас разговарам са шефом дипломатије Саудијске Арабије. Прва ствар коју ми је рекао била је да је, према његовој процени, у Сирији највероватније погинуло 90.000 људи", рекао је Кери новинарима.

Кери је јуче, после разговора са јорданским министром спољних послова Насером Џудехом, рекао да Вашингтон и Јордан треба да изврше додатни притисак на Русију да допринесе да сиријски председник оде са власти.

Русија је дан раније објавила могућност да доведе представнике две стране у конфликту у Сирији на разговоре у Москву.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару