Читај ми!

ЕУ тестира производе од говедине

Европска унија позвала све чланице да тестирају ДНК производа од говедине, како би се утврдило да ли садрже коњско месо. Скандал потресао и Немачку где је у ланцу самопослуга "Реал" у смрзнутим лазањама уместо говеђег, откривено коњско месо.

Све чланице Европске уније позване су да тестирају ДНК производа од говедине, како би се утврдило да ли садрже коњско месо. Скандал се у међувремену проширио и на Немачку. У ланцу самопослуга "Реал" у смрзнутим лазањама је, уместо говеђег, откривено коњско месо.

Један од највећих трговинских ланаца у Немачкој, са више од 300 продајних објеката широм земље, из опреза је повукао са рафова лазање марке "тип", јер су тестови потврдили присуство коњског меса. Сумња се да је месо стигло у немачку покрајину Северну Рајну Вестфалију преко једног добављача из Луксембурга.

У току је свеобухватна истрага јер се страхује да је месо опасно за људску исхрану. Постоје индиције да су животиње добијале лек са фенилбутазоном, допинг-средством за тркаће коње.

"Не могу да тврдим да нема опасности по здравље, јер још нисмо све детаљно анализирали. Нејасно је зашто су убацивали коњско месо у производе, које иначе није јефтиније од говеђег. Вероватно постоји разлог за то", наводи министар у Влади Северне Рајне Вестфалије Јоханес Ремел.

И друге самопослуге у Немачкој, Швајцарској, Данској и Норвешкој проверавају своје производе. Из опреза су повучене лазање француских компанија "Финдус" и "Комижел". Како би се стало на пут шпекулантима и здравственим ризицима, Европска унија тражи од земаља чланица детаљно тестирање производа од говедине, укључујући и ДНК анализу меса.

"Послали смо захтеве за контролу производа на адресе 18 снабдевача из седам земаља. Мораће да докажу, на основу анализе, да нису мешали коњско месо са говеђим", наводи Јохана Стајнерштед из шведске Агенција за контролу хране.

"Јасно је да је то сада проблем читаве Европске уније који захтева јединствени одговор. Када је реч о заштити потрошача и о правилима за означавање паковања хране то је задатак за све државе појединачно, али у координацији са Европском комисијом", рекао је министар пољопривреде Ирске Сајмон Ковини.

Француска влада саопштава да је истрагом утврђена одговорност француске компаније за прераду меса "Спангеро", јер је знала да месо означено као говеђе може бити коњско. Опсежна истрага већ данима траје у Великој Британији, где званичници обећавају строге казне за све који су учествовали у овој криминалној обмани потрошача.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару