Читај ми!

Сеул одговара Пјонгјангу

Јужна Кореја приказала домаћу прецизну крстарећу ракету, способну да погоди мету било где у Северној Кореји. Представљена ракета је прецизно навођена и може да идентификује и удари у прозор канцеларије руководства Северне Кореје, кажу из јужнокорејске војске.

Војска Јужне Кореје испалила је крстарећу ракету домаће производње за коју каже да може да погоди канцеларије вођа Северне Кореје. Тим потезом Сеул жели да умири страхове свог становништва, али и покаже северним комшијама да има чиме да узврати у случају оружаног сукоба.

Званичник Јужне Кореје није желео да каже тачан домет нове ракете, али је навео да она може да погоди мету било где на простору Северне Кореје.

Министарство одбране објавило је видео-снимак ракета лансираних са разарача и подморнице како погађају предвиђену мету.

Ракета је први пут представљена априла прошле године и званичник је рекао да је сада комплетиран њен развој.

"Крстарећа ракета представљена данас је прецизно навођено оружје које може да идентификује и удари у прозор канцеларије руководства Северне Кореје", рекао је представник министарства Ким Мин Сеок, а пренео Ројтерс.

Северна Кореја наставља развој ракета далеког домета, пошто је успешно лансирала прошлог децембра сателит у орбиту.

Крајњи циљ Севера је, по веровању Вашингтона, да развије интерконтиненталну балистичку ракету способну да понесе нуклеарну бојеву главу која би могла да погоди територију САД.

Пјонгјанг, који скоро свакодневно оптужује САД и његову "марионетску" Јужну Кореју за ратно хушкање, вероватно ће гневно одговорити на овај ракетни напредак Сеула.

Северна Кореја, која је практично још у ратном стању с Јужном, јер је после рата 1950–1953. потписан само уговор о прекиду борби, а не и мировни уговор, извела је своју трећу нуклеарну пробу у уторак изазивајући осуде широм света, укључујући и њеног главног савезника, Кину.

Нуклеарна проба и претње непрецизираним акцијама од стране Пјонгјанга подигли су напетост на Корејском полуострву у време када се Јужна Кореја припрема за инаугурацију нове председнице 25. фебруара.

"Ситуација која сада преовладава на Корејском полуострву је толико озбиљна да чак и најмањи инцидент може да доведе до општег рата који може да потресе цео регион", поручила је северокорејска агенција КЦНА.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару