Читај ми!

Јеремић и Ештонова о сарадњи УН и ЕУ

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон и председавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић разговарали у Њујорку о односима УН и ЕУ, актуелним светским питањима, као и о перспективама Западног Балкана.

Председавајући Генералне скупштине Уједњиних нација Вук Јеремић примио је у Њујорку високу представницу ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, а теме њиховог разговора били су односи УН и ЕУ, актуелна светска питања, као и перспективе Западног Балкана.

"Са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон разговарао сам о модалитетима сарадње и боље координације између УН и ЕУ, нарочито о њиховој улози у процесу израде нових циљева одрживог развоја, који се одвија под Генералном скупштином Уједињених нација", рекао је Јеремић после састанка са Ештоновом у Њујорку.

Јеремић је представио Ештоновој приоритете и предстојеће активности српског председавања Генералној скупштини УН, а разговарало се и о учешћу ЕУ у њима, положају и представљању Уније у оквиру УН, реформи Савета безбедности УН и ревитализацији Генералне скупштине, саопштено је из Кабинета председника Генералне скупштине УН.

Ештонова је најавила могућност учешћа председника Европске комисије Жозе Мануела Бароза на тематској дебати о сарадњи Генералне скупштине и групације најбогатијих држава света Г20 15. априла.

Јеремић је упознао Ештонову са формирањем међудржавне радне групе у ГС УН за израду нових циљева одрживог развоја, који ће после 2015. године заменити "миленијумске" развојне циљеве, и позвао државе чланице ЕУ да активно учествују у дефинисању нове развојне агенде УН за 21. век.

Двоје истакнутих дипломата разменило је мишљење и о питањима од кључног значаја за светски мир и безбедност – од политичких и безбедносних последица нуклеарне пробе у Северној Кореји до ситуације у Сирији и операције против терориста у Малију.

Јеремић је апеловао на хитан престанак непријатељстава и на отпочињање политичког процеса у Сирији и пружио пуну подршку борби против тероризма и очувању суверенитета и територијалног интегритета Малија.

Председавајући Генералне скупштине прихватио је позив високе представнице ЕУ да наредних месеци званично посети Брисел.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару