Читај ми!

Летонија хоће евро

Еврозона је и даље примамљива неким европским земљама - Летонија се, усвајањем закона о увођењу евра, нашла на корак од уласка у еврозону. Ако Брисел одобри, Летонија ће бити 18. земља која користи евро. Последња земља која је увела европску валуту била је Естонија, 2011. године.

Парламент Летоније је усвојио закон о увођењу евра, а у марту ће поднети званичан захтев Бриселу да постане члан еврозоне. Иако у дубокој кризи, еврозона је и даље примамљива неким европским земљама.

После договора европских лидера да се смањи буџет за наредних седам година, министри финансија еврозоне у Бриселу разговарају о успостављању јединственог механизма за финансијски надзор чланица.

Две деценије након стицања независности од Совјетског Савеза, Летонија се, као пуноправна чланица Европске уније, нашла на корак од уласка у еврозону.

Ако Брисел одобри захтев, Летонија ће бити 18. земља која користи евро. Очекује се да постане чланица почетком 2014. године.

Премијер Летоније Валдис Домбровскис каже да испуњавају критеријуме из Мастрихта уз приличне напоре и да зато не види разлог да одговор буде негативан.

Влада десног центра у овој балтичкој земљи од два милиона становника верује да ће као члан евро блока привући инвеститоре. Међутим, анкете показују да је 60 одсто Летонаца између 18 и 55 година против усвајања евра.

Летонци сматрају да ће због увођења евра скочити цене. Како кажу, то је неизбежно.

"Мислим да нема потребе да уводимо евро у овом тренутку, јер се и неке европске земље двоуме да ли да задрже евро. На крају ћемо ми плаћати нечије дугове", сматра учитељица Солвита Мелне.

Противници увођења евра траже од владе да организује референдум о том питању. Званичници у Риги одбацују ту идеју, уз аргумент да су Летонци пристали на чланство у еврозони када су гласали да уђу у Европску унију 2004. године.

Период прилагођавања изазива зебњу код становништва, али и малих предузетника.

"Забринути смо, јер не знамо да ли ће због евра наши добављачи подићи цене. Роба углавном стиже из Пољске и Литваније. У мом ресторану храна сигурно неће поскупети", каже власник једног ресторана Гинтс Зивертс.

Како би стала на пут шпекулантима, влада је увела посебан мониторинг робе и услуга. Циљ је да се спречи повећање цена у периоду замене домаће валуте у евро.

"То је врло важно за углед предузетника. Биће под лупом јавности и ако подигну цене то ће можда да им донесе краткорочни профит, али ће озбиљно нашкодити њиховој репутацији", наглашава Вилнис Кирсис из летонског министарства економије.

Европски званичници кажу да Летонија има добре шансе да буде примљена у еврозону. Испуњава кључне критеријуме о дугу, нивоу инфлације и дефицита. Привредна активност у Летонији прошле године је порасла на 5,5 одсто, што је најбржи раст у двадесетседмочланој Европској унији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару