Читај ми!

Јеремић са шефом дипломатије Азербејџана

Председавајући Генералној скупштини Вук Јеремић упутио позив Азербејџану да учествује у тематским дебатама које организује српско председавање УН. Јеремић разговарао и са шефицом дипломатије Руанде.

Председавајући Генералној скупштини Уједињених нација Вук Јеремић састао се у Њујорку са министром спољних послова Азербејџана Елмаром Мамадиаровом и упутио му позив да његова земља учествује у тематским дебатама које организује српско председавање УН.

Позив Азербејџану се односи на дебате почев од оне о раду Међународних ад хок кривичних трибунала која ће се одржати 10. априла.

Јеремић се састао са азербејџанским шефом дипломатије, непосредно након посете председника Србије Томислава Николића Азербејџану, када је констатовано да ће се две земље подржавати на свим пољима, посебно када је реч о очувању територијалног интегритета.

Председавајући Генералној скупштини је са Мамадиаровом разговарао о организацији УН конференције о светској економској кризи, која ће бити одржана у мају у Астани, а разматрана је и политичка, безбедносна и економска ситуацију на Кавказу, наводи се у саопштењу из Јеремићевог кабинета.

Размењена су гледишта око свих тема које су тренутно на дневном реду Савета безбедности где је Азербејџан нестална чланица, од проблема Сирије до развоја ситуације у Малију.

Мамадиаров је још једном потврдио спремност Азербејџана да подржи српско председавање Генералној скупштини у свим активностима, као и да настави улагање у инфраструктуру у југоисточној Европи.

Јеремић са шефицом дипломатије Руанде

Јеремић је у Њујорку министарку спољних послова Руанде Луиз Мушикивабо, са којом је разговарао о партнерству УН-Афричка унија, као и начинима за још динамичнији развој тог континента. 

Руанда од 1. децембра ове године представља Африку у Савету безбедности, па су разматране све теме које се тичу глобале безбедности и Африке, са посебним акцентом на Мали. 

Јеремић је представио тематску дебату "Мирно решавање конфликата у Африци" која ће бити одржана у 25. априла у Њујорку, а за коју влада велика заинтересованост, како афричких држава, тако и најразвијенијих земаља света.

Министарка Мушикивабо је показала нарочити интерес за дебату о улози међународних кривичних трибунала у процесу помирења, која се одржава 10. априла, будући да ће та дебата обухватити и Трибунал за ратне злочине у Руанди, закључује Јеремићев кабинет. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару