Сирија, земља рушевина и немаштине

Градови у рушевинама, индустрија не ради, несташице струје и хране. Председник Сирије именовао седам нових министара. Исти људи на челу министарстава одбране и унутрашњих послова. Снажна офанзива Асадових снага на побуњеничке положаје око Дамаска.

Сиријски борбени авиони напали су циљеве на ободу Дамаска, а у току су борбе снага лојалних председнику и побуњеника, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права. Председник Башар ел Асад реконструисао је владу и именовао седам нових министара.

Ваздушним ударима погођена су места Замалка на истоку и Дума на североистоку, а вишеструки напади извршени су и на регион Источне Гуте, на источном ободу града, навела је та организација са седиштем у Лондону.

Према Опсерваторији, борбени авиони напали су и град Сабинех јужно од Дамаска као и аутопут који води у провинцију Даар. Армија лојална Асаду гранатирала је положаје побуњеника и у граду Дараји, где се воде жестоке борбе.

Борбе се воде и у области Џобар на истоку земље, а жестока експлозија чула се током ноћи и на северу где су побуњеници наводно напали један војни пункт, пренео је АФП.

Војска је ове недеље покренула снажну офанзиву на подручја око Дамаска, која држе побуњеници.

Прорежимски лист Ал-Ватан објавио је да је војска "решена да уништи тероризам око престонице и у великим градовима".

У међувремену, председник Башар ел Асад реконструисао је Владу и именовао седам нових министара, објавили су државни медији.

Државна телевизија објавила је да је Асад заменио министре за нафту, финансије, социјалну заштиту, рад, стамбену инфраструктуру, јавне радове и пољопривреду. На челу кључних министарстава, као што су Министарство одбране и унутрашњих послова, остали су исти људи.

Сиријска економија је у кризи због сукоба побуњеника и снага лојалних Асаду, због чега су многи градови у рушевинама, а индустрија не ради. Како наводи Асошиејтед прес, несташице струје су уобичајене, а у појединим областима Сиријци сатима чекају у редовима за хлеб и бензин.

Огромна штета је на инфраструктури попут мостова, водовода и електрана. Аеродром у највећем граду и комерцијалном центру, Алепу, затворен је због борби. Један амерички долар вреди 95 сиријских фунти на црној берзи, више него двоструко у осносу на период почетка кризе, средином марта 2011. године, када је вредео 47 фунти.

Према подацима УН у Сирији је од почетка побуне против Асадовог режима, пре скоро две године, погинуло више од 60.000 људи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару