Читај ми!

Пат позиција у парламенту Доње Саксоније

Према прелиминарним резултатима, демохришћани Ангеле Меркел и опозиционе социјалдемократе готово изједначени у Доњој Саксонији. Први су освојили око 36, а други око 33 одсто гласова. Либерали надмашили сва очекивања освојивши 10 одсто. Покрајински избори тест уочи парламентарних избора у септембру.

На покрајинским изборима у Доњој Саксонији у Немачкој, демохришћани Ангеле Меркел и опозиционе социјалдемократе готово су изједначени. Први су освојили око 36 одсто гласова, а други око 33 процента. Међутим, коалициони партнери демохришћана - либерали освојили су десетак одсто, као и Партија зелених са којима социјалдемократе намеравају у коалицију.

Партија Левице и Пиратска партија нису успеле да пређу цензус.

ЦДУ и Либерали, према тој рачуници, "за длаку" су бољи од СПД и партије Зелених. ЦДУ и либерали имају 68 места у покрајинском парламенту у Хановеру, док СПД и Зелени располажу са 67 посланичких места, показују прве прогнозе АРД, по затварању бирачких места.

Према неким другим рачуницама ЦДУ и либерали имају 74, а СПД и Зелени 73 посланичка места.

"Прерано је вечерас рећи ко је победник, а ко поражен'', рекао је носилац изборне листе СПД у тој покрајини Штефен Вајл.

За либерале је, међутим, јасно. Та партија вицеканцелара Филипа Реслера и шефа дипломатије Гвида Вестервела слави огромну победу, пошто су јој анкете и аналитичари до јуче давали испод пет одсто или тих ''магичних'' пет одсто, а они су превазишли најсмелија очекивања.

Њихов успех се тумачи тиме да су многи бирачи ЦДУ дали глас либералима, како би та партија ушла у парламент и тиме се наставила владавина ЦДУ-либерали, под "диригентском палицом" Дејвида Мек Елистера, за кога се каже да је јак човек Меркелове.

Избори у Доњој Саксонији важе за тест који даје правац савезним немачким изборима, најављеним за септембар, указују аналитичари, наводећи да ће ово "бити дуга ноћ" и да су избори показали "мртву трку" на терену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи