Читај ми!

Алжирци побили и киднапере и таоце

У интервенцији алжирске авијације убијена 23 киднапера и 40 талаца, јавља агенција АНИ. "Ројтерс" истиче да за сада није могуће проверити наводе те мауританске агенције. Побегло је око 50 талаца. Још три таоца заробљена.

02.35 - Алжирске власти тврде да су у операцији неутралисани отмичари, али да су убијени и неки таоци. Западни медији пишу о скандалозном крају наозбиљније међународне кризе таоца последњих година.

21.50 - Два Британца и два Филипинца убијена су у операцији ослобађања талаца од исламских екстремиста у гасном постројењу у Сахари, јавља алжирска државна телевизија.

15.50 - Алжирске снаге ослободиле четири таоца. Отмичари још увек "држе" три особе.

15.06 - Киднапери саопштили да су међу таоцима још увек два Американца, три Белгијанца, један Јапанац и један Британац. Убијено још шест талаца и осам побуњеника. 

14.55 - Спасло се 180 талаца, јавља локални извор. Има још талаца у "Бритиш петролеуму", јавља Ројтерс.  Алжирске снаге отвориле ватру на возила у којима су били киднапери. Очевици кажу да је "много мртвих".

14.10 - Убијена 34 таоца и 15 киднапера у нападу алжирских снага, јавља агенција АНИ, преноси Ројтерс.

13.40 - Ослобођено 25 страних држављана из Алжира, међу којима су и два Јапанца, јавиле алжирске безбедносне снаге, преноси Ројтерс

12.55 - Алжирски хеликоптери бомбардују гасни комплекс у коме исламисти држе таоце, јавили киднапери мауританијској агенцији АНИ. Рањена два јапанска таоца.

12.05 - Тридесет талаца побегло алжирским исламистима, јавила званична алжирска агенција АПС.

Алжирска авијација је убила 34 таоца и 15 киднапера. Више талаца алжирских исламиста, који су јуче отети, успели су да побегну, јављају алжирски медији.

Агенција Ројтерс истиче да за сада није могуће проверити наводе мауританске агенције, али подсећа да она има блиске контакте са групом блиској Ал Каиди, која је преузела одговорност за отмицу радника, као одговор на француски напад на исламисте у суседном Малију.

Претходно је један алжирски безбедносни званичник рекао да је најмање 20 странаца успело да побегне од исламистичких отмичара који су их од јуче држали као таоце на гасном пољу на југу Алжира.

Тај функционер, који је желео да остане анониман, потврдио је да међу онима који су побегли има Американаца и Европљана, не наводећи више детаља, пренео је АП.

Тачан број заробљених, па и побеглих талаца још није утврђен.

Алжирска званична агенција АПС јавила је раније да је 30, од више десетина талаца које су јуче заробили исламисти, јутрос успело да побегне од екстремиста, а неке агенције су јавиле да је побегло 15 странаца и 30 Алжираца.

Алжирски званичници су претходно саопштили да је "ситуација под контролом", а француски министар одбране Жан-Ив ле Дријан рекао је да има "пуно поверење" у владу Алжира.

Отмичари су затражили повлачење алжирске војске, распоређење око комплекса, да би отпочели преговоре, рекао је један од њих катарској телевизији Ал Џазира.

"Тражимо повлачење алжирске војске да би се омогућило да почну преговори" о таоцима, рекао је један од отимача који се представио под псеудонимом Абу ел Бара.

Група која себе назива "Батаљоном крви" саопштила је да је поставила нагазне мине око места на којем држе таоце.

Тачан број талаца није познат. Отмичари тврде да држе 41 страног држављанина, укључујући седам Американаца, Јапанце, Британце, Французе и Норвежане.

У нападу су убијени један Британац и један Алжирац. Комплекс су опколили алжирски војници и хеликоптери.

Отмичар је у данашњој изјави за Ал Џазиру додао да је алжирска војска пуцала ка постројењу и да је тада повређен један талац Јапанац.

Алжирски безбедносни званичник рекао је да је алжирска влада у преговорима са САД и Француском о могућности да међународне снаге помогну у ситуацији са страним таоцима.

Тај званичник рекао је да су алжирске власти, такође, успоставиле контакт с племенским вођама код алжирских Туарега за које се верује да имају блиске везе са исламистичким борцима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи