Читај ми!

Њујорк ограничава лично наоружање

Држава Њујорк донела пооштрен закон о поседовању оружја, забрањена продаја аутоматских пушки војног стила и приступ оружју менталним болесницима. Председник Барак Обама данас ће обелоданити предлог пакета сличних мера на савезном нивоу.

Држава Њујорк је усвојила, како присталице сматрају, до сада свој најстрожи закон о поседовању оружја и тако постала прва америчка држава која је усвојила нова ограничења у тој области.

Посланици у доњем дому Државне скупштине изгласали су у јуче нове мере са 104 гласа за и 43 против, након што је то исто одобрио и доњи дом у понедељак са 43 гласа за и 18 против, пренео је АФП.

Нацрт закона је веома брзо потписао гувернер државе Њујорк Ендрју Куомо, чиме је он постао закон, а сличне мере најављују државе Делавар и Мериленд.

Нови закон укључује и потпуну забрану продаје аутоматских пушки војног стила и њиме је забрањен приступ оружју ментално болесним особа које прете.

Нови закон о оружју у држави Њујорк је донет због масакра од 14. децембра када је у основној школи у Њутауну, у држави Конектикат, убијено 20 ђака и шест особља школе.

Тај масакр је изазвао националну дебату о потреби да се уведу ограничења у вези либералних америчких прописа о продаји оружја.

Амерички председник Барак Обама је рекао да ће у среду обелоданати сопствене предлоге на ту тему.

Најновије истраживање Галупа и Ју-Ес-Еј Тудеја показује да је у порасту број Американаца незадовољних законима који регулишу поседовање оружја и да сада тај број износи 38 одсто.

То је и даље мање од оних који подржавају либералне законе о оружју пошто 43 одсто испитаних наводи да су закони добри. Ипак је и ту приметан пад, с обзиром да је у прошлогодишњем истраживању законе подржавало 50 одсто испитаника.

Према неким проценама, око 40 одсто оружја које се прода појединцима у САД учини се без провере да ли су те особе осуђиване.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи