Читај ми!

Пакистански премијер пред вратима затвора

Пакистански уставни суд разрешио премијера те земље Раџу Первеза Ашрафа функције, и наредио његово хапшење због корупције. Дужности је разрешено још 15 његових сарадника. Демонстраната у престоници траже распуштање парламента а опозиција захтева и одлазак шефа државе с власти.

Уставни суд Пакистана резрешио је дужности премијера Раџу Первеза Ашрафа и наредио његово хапшење због корупције. Још 15 његових сарадника разрешено је дужности. Хиљаде демонстраната у Исламабаду тражи распуштање парламента. Опозиција захтева и да председник државе оде с власти.

Само седам месеци од оставке премијера Јусуфа Гиланија или такозваног "господина 10 одсто" у Пакистану је избила нова корупционашка афера. Премијер Раџа Первез Ашраф ухапшен је због проневере милиона долара у случају приватних електрана. Афера се односи на уговоре које је савезна влада склопила са електранама, док је Ашраф био министар енергетике. Истрага се води и против 15 његових сарадника, међу којима су и министри.

"Онај који је чинио криминална дела, нема имунитет. Врховни суд има право да нареди хапшење, не само министара, већ и премијера", истакао је судија Врховног суда Пакистана Акрам Шеик.

Изненађујући потез Врховног суда уследио је другог дана протеста у Исламабаду, које предводи верски лидер Кадри. Његов захтев је да војска има улогу у прелазној адмнистрацији и реформама Власт то види као покушај одлагања парламентарних избора заказаних за мај и увођења политичког хаоса.

"Желимо демократске промене и измену изборног закона. Ово је мирна, демократска револуција, за правну државу, у којој 150 милиона Пакистанаца неће живети у сиромаштву", истиче верски лидер Мохамед Тахирул Кадри.

У земљи, у којој је просечна зарада мања је од 250 долара, а милиони живе без воде и струје влада, правосуђе и моћна војска су у свађи. Пакистан се годинама суочава са корупцијом феудалне и индустријске елите, неспособне да подигне привреду на ноге и реши енергетску кризу и секташко насиље.

Грађани се жале да држава не штити право грађана на живот, и нагкашавају да им таква демократија не треба.

Лидер опозиције Имран Кан позвао је председника Асифа Алија Зардарија да поденсе оставку, посебно зато што обавља и функцију председника Партије пакистанског народа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи