Читај ми!

Жестоки сукоби у Дамаску

Најмање 45 људи, међу којима има и деце, погинуло у новим сукобима у побуњенучким деловима Дамаска. Русија понавља да одлазак Асада са власти не може да буде услов за преговоре. Хуманитарна криза погодила два и по милона људи.

Сиријска војска напала је делове Дамаска које држе побуњеници и у тим сукобима погинуло је 45 људи, а међу жртвама су и деца. Док је земља суочена са хуманитарном кризом, захтеви опозиције, западних лидера и неких земаља региона, за окончање сукоба све су гласнији, али сиријски председник Башар ел Асад не помишља да поднесе оставку.

Истовремно, Русија понавља да одлазак Асада са власти не може да буде услов за преговоре сукобљених страна.

Ваздушни и артиљеријски удари сиријске војске на положаје побуњеника, најжешћи су до сада. На мети су предграђа у коме су се побуњеничке снаге спремале за преузимање стратешких делова Дамаска.

У сукобима који трају 22 месеца погинуло је око 60.000 људи, процене су Уједињених нација. Из Светског програма за храну кажу да је хуманитарна криза погодила два и по милона људи, а безбедносна ситуација и блокада сиријске луке Тартус, главне су препреке да хуманитарна помоћ стигне до милион Сиријаца.

У незавидној ситуацији је и 600.000 расељених. Турска је једна од земаља која је прва отворила врата и у 14 избегличких кампова сместила око 200.000 људи. Помоћ пружају Либан и Јордан.

"Сви који су у камповима желе да се врате кући. Желе да живе у миру. То је велики изазов за међународну заједницу", каже Риа Омен Рујтен из Европског парламента.

Преговори су једино решење, али ако је уклањање Асада са власти услов да они почну, цена ће бити нове жртве, каже руски шеф дипломатије.

Делегације владе и опозиције треба да постигну консензус о елементима и роковима за прелазни период у ком ће бити припремљени нови избори у Сирији.

"По мом мишљењу, то је праведан и поштен приступ, уколико смо заинтересовани за спасавање живота што више обичних Сиријаца, који свакодневно гину", каже руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Лавров подсећа да Женевски коминике позива све спољне актере да подстичу стране у конфликту да прекину крвопролиће и седну за преговарачки сто. Москва позива сиријску опозицију да изнесе идеје за успостављање дијалога са режимом у Дамаску.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи