Читај ми!

Европској унији додељена Нобелова награда

На церемонији у Ослу Европска унија је и званично примила Нобелову награду за мир. Представници Уније истакли су да ће очувати заједничку валуту као симбол јединства.

Европска унија званично је на церемонији у Ослу примила Нобелову награду за мир, а њени представници истакли су да ће очувати заједничу валуту као симбол њеног јединства.

Председавајући Нобеловог комитета Торбјорн Јагланд награду је уручио тројици лидера ЕУ, председнику Херману ван Ромпеју, председнику Европске комисије Жозе Мануелу Барозу и председнику Европског парламента Матрину Шулцу.

Јагланд је истакао да 27-члани блок признање добија јер је значајно допринео да један континент рата постане континент мира.

Лидери ЕУ обећали су приликом примања награде да ће остати уз евро, истичући да је јединствена валута један од најјачих симбола јединства у историји европског блока, јавила је агенција Франс прес.

"Заједно морамо да се постарамо да не изгубимо оно што смо изградили на рушевинама два светска рата", рекао је Јагланд и подсетио да је у ратовима у Европи страдало 80 милиона људи.

"Мир је очигледан, а рат је постао незамислив. Европска унија изаћи ће ојачана после кризе и постаће поново симбол наде", рекао је председник Европског савета Херман ван Ромпеј.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо каже да је Европска унија заслужила признање, јер је најуспешнији пример помирења и уједињења.

"Ускоро ће имати 28 чланица, уједињених у борби за мир и демократију. Бранићемо евро, највидљивији симбол европског јединства", истакао је Барозо.

Нобелов комитет нашао се на мети бројних критика зато што је престижно признање доделио ЕУ у време када се она суочава са политичким поделама и насилним протестима против мера штедње које се уводе због тешке економске кризе.

Критичари овогодишњу одлуку Нобеловог комитета сматрају "нелегалном" и тврде да ЕУ није "шампион мира".

Уз Нобелову медаљу и диплому, представници ЕУ примили су и награду од готово милион евра, која би, како је раније речено, требало да буде поклоњена деци погођеној ратовима и сукобима.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи