Читај ми!

Татра самит у Словачкој – без јединственог става о економској политици, Србија против протекционизма

Главна тема Татра самита у Словачкој била је заштита кључних привредних сектора, попут енергетике и ланаца снадбевања услед изазова због рата у Украјини. Министар финансија Синиша Мали упознао је учеснике самита са економским показатељима Србије.

На Високим Татрама, делу Карпата између Словачке и Пољске, разговарало се о висинама које треба да достигне европска економија. Како до врха – није било јединственог става. Уз оцену да српска економија иде у добром смеру, чула се и критика појединих гостију због добрих односа са Русијом.

"Рекао сам да сматрам да смо у јединственој позицији, да наша економска политика даје резултате, да сам лично против протекционистичких мера које помињу и у Европи и Америци. Ако погледате светски БДП, видите да опада удео САД и ЕУ, а расте удео азијских земаља и где морамо да признамо да се то дешава и да видимо како да се прилагодимо", навео је министар финансија Синиша Мали.

Прилагођавање ратним условима је пут украјинске економије, рекао је представник те државе. После огромних губитака, тамошња привреда бележи раст и узда се у помоћ западних партнера.

"У првој години рата, наша економија је пала 30 одсто. Изгубили смо само у Маријупољу половину капацитета за производњу челика. Упркос томе, улажемо у производњу оружја, делом из буџета, делом из приватног сектора. Чак половина нашег буџета одлази на одбрану, јер је то приоритет. Али је приоритет и обнова инфраструктуре у сарадњи са партнерима из Европске уније и Групе седам најразвијенијих земаља", рекао је Александер Кава, заменик министра финансија Украјине.

Приоритет осталих земаља треба да буде смањење стопе инфлације и штедња, једна је од порука скупа.

Насупрот томе, Србија увећава трошкове, пре свега за инфраструктуру и одбрану. Троши се, али има резултата, каже ресорни министар, уз оцену да се раст Србије заснива на домаћој тражњи, увећаном извозу и великим инвестицијама.

Мали наводи да је 7,9 одсто БДП-а Србије инвестирано у капиталне инвестиције, ауто-путеве, брзе саобраћајнице, болнице, школе, брзе пруге, све што мења квалитет грађана и чини привреду атрактивном за инвестиције.

Једна од тема био је и Експо, чији је Београд домаћин 2027. године. Уз очекивања да ће број гостију премашити три милиона, позвао је и учеснике Татра форума да посете Србију.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи