Украјину насанкао шпански ски-инструктор

Влада Украјине насела на превару шпанског инструктора скијања који им је подвалио потписивање уговора вредног 1,1 милијарди евра за градњу терминала за течни гас. Власти у Украјини овај пројекат најављивале као "историјски" због чега су га попратили сви медији.

Скандал у Украјини, чији је главни актер влада. Са једним Шпанцем потписали су уговор вредан око милијарду евра. Испоставило се да иза посла, који је Украјину требало да спасе енергетске зависности, не стоји ниједна шпанска компанија, већ бивши инструктор скијања који се годинама лажно представља.

Уговор је најављен као историјски. Шпанска компанија "Гас Натурал Феноса" је у градњу терминала за течни плин код украјинске црноморске луке Одеса, планирала да уложи милијарду и стотину милиона евра.

Пошто је уговор помпезно најављен, тако је и испраћен. Чину потписивања присуствовали су и украјински премијер и министар енергетике, а свечаност је преносила телевизија.

"Честитам свима на првом кораку који смо направили у овом историјском пројекту. То је начин да Украјина постане енергетски независна и то није претеривање", рекао је тада премијер Украјине Микола Азаров.

Био је то почетак фијаска какав се не памти у Украјини. Неколико сати после потписивања, јавности се обратила шпанска гасна компанија са демантијем да су било када преговарали о послу с Украјинцима, а камоли потписали уговор.

За особу с којом су Украјинци склопили договор - нису чули. Тада су открили да је Јорда Сарда Бонвехи инструктор скијања из Барселоне, који последњих десетак година живи у Украјини и представља се као агент шпанских инвеститора.

Међутим, пре него што је превара откривена, он је већ био напустио Украјину.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи