Читај ми!

Црвени картон за Мурсија

Хиљаде демонстраната стигло је испред председничке палате у Египту након протестне шетње коју су назвали "Црвени картон за председника".

Око 10.000 демонстранта у Каиру налази се испред председничке палате. Они су ту стигли после протестне шетње коју су симболично назвали "Црвени картон за председника".

Египатски демонстранти пробили су барикаду од бодљикаве жице постављену око палате а неки од њих су се попели на војне тенкове и развили заставе.

Палату чува велики број војника и тенкова. Посебно се чува главни улаз где се налазе припадници Републиканске гарде. Они су постављени јуче, после сукоба присталица и противника исламистичког председника Мухамеда Мурсија, у којима је погинуло седморо људи.

Председник Египта Мухамед Мурси "може прихватити да одложи референдум" о предлогу Устава који је поделио земљу, рекао је у петак за АФП потпредседник Републике Махмуд Меки.

Мурси је спреман да размотри одлагање референдума ако опозиција гарантује да неће довести у питање будуће одржавање рефрендума који би, по закону, требало да буде две недеље после подношења текста будућег устава шефу државе, рекао је Меки.

У међувремену, египатска опозиција одбила је предлог шефа државе да учествује у националном дијалогу.

Мурси је у четвртак увече саопштио да остаје при одлуци, а референдум буде 15. децембра, иако опозиција тражи отказивање јер сматра да будући устав не гарантује слободу речи и вероисповести.

Лидер опозиције Мухамед ел Барадеј преко друштвене мреже Твитер позвао је политичке снаге да избегавају дијалог све док председник не повуче нацрт новог Устава који му даје готово неограничену моћ и повуче одлуку о референдуму.

Барадеј је оценио да је Мурсијев режим показао неодлучност да спречи насиље испред председничке палате у среду, и као председник, затворио врата за дијалог тиме што игнорише вољу народа.

Криза је ове недеље прерасла у сукобе присталица и противника Мурсија у Каиру, уз седам мртвих и више од 600 рањених око председничке палате.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи