Читај ми!

Напади на шиите у Пакистану, шесторо погинуло

У експлозији бомбе током шиитске верске процесије у северном Пакистану погинуло шест особа, а више од 90 повређено. У последњих пет дана, у нападима на шиите убијено је најмање 30 људи, а рањено око сто.

Најмање шест особа је погинуло, а 90 повређено у експлозији бомбе током шиитске верске процесије у северном Пакистану, саопштила је полиција. У последњих пет дана, у талибанским нападима на шиите убијено је најмање 30 особа а рањено око сто.

Експлозија се догодила док су хиљаде шиита пролазиле главном раскрсницом града Дера Исмаил Хана, рекао је званичник полиције те области Абдул Сатар.

"Бомба (постављена у близини) садржала је око осам килограма експлозива и челичне кугле, а активирана је даљинским управљачем", рекао је шеф градске полиције Сохаил Халид, јавља АП

Званичник локалне болнице Фаридула Махсуд рекао је да је неколико рањених у тешком стању, међу којима три члана парламентарног тела задуженог за безбедност. Махсуд је потврдио пет смртних случајева.

Одговорност за данашњи напад, као и све претходне нападе на шиите уочи верског празника Ашуре, преузели су пакистански талибани.

У сличином нападу у том граду јуче је убијено седам и рањено око 30 људи. У среду увече, талибански бомбаш самоубица разнео се на шиитској процесији у Равалпиндију, код Исламабада, убивши 17 људи.

Истог дана, талибани су подметнули две бомбе код шиитске џамије у Карачију, а у експозијама је убијена једна особа и рањено 15.

Пакистански талибан пријавио је одговорност за све нападе, а њихов гласноговорник Ехасанулах Ехсан телефоном је поручио да та група неће попустити и да се "радује нападима који предстоје".

За пакистанске талибане, сунитску екстремистичку организацију, Церемоније Ашуре, које се одржавају ове недеље, су главне мете јер привлаче велике масе.

Ноћ Ашуре је сећање на смрт имама Хусеина, унука пророка Мухамеда. Раскол између шиита и сунита око Мухамедовог наслединка потиче из тог доба.

Хиљаде полицајаца размештено је у целој земљи а мобилни сервис угашен у свим већим градовима јер се мобилни телефони често користе као даљински детонатори.

Амерички Си-Ен-Ен пише да су из предострожности забрањени и мотоцикли, који се често употребљавају за скривање бомби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи