Србија изборила инвестициони рејтинг, бољи услови и за запослене и за задужене

Агенција Standard & Poor’s доделила је нашој земљи инвестициони кредитни рејтинг БББ-. То значи да је Србија први пут, по оцени те рејтинг агенције, ушла у клуб стабилних економија, са умереним кредитним ризиком. Председник Александар Вучић поручује да је то историјски тренутак за нашу земљу и економију, и да представља прекретницу за економску путању наше државе.

Прва смо земља Западног Балкана и једина држава кандидат за чланство у Европској унији, која има инвестициони рејтинг. Анализирајући ту вест, агенција Блумберг пише да је привреда Србије доказала да је отпорна на шокове, и указује да је раст привреде међу највећим у Европи. 

 Први пут је српска економија прескочила лествицу која одваја стабилне од нестабилних економија и из шпекулативног прешла у инвестициони кредитни рејтинг.

Нашим језиком речено, то значи да смо из групе земаља несигурних у отплати кредита и нестабилне пословне климе, ушли у групу оних које су сигурне по питању извршења финансијских обавеза и пословања.

У образложењу оцене дате Србији, Standard & Poor’s - једна од три агенције за процену кредитног рејтинга - износи низ позитивних оцена.

"Снажна домаћа тражња, делимично потпомогнута државном потрошњом за инфраструктуру у вези са Експом 2027, наводи нас на предвиђање да ће се реални БДП Србије повећати за 4 одсто у 2024. и у наредних неколико година“, наводе Standard & Poor’s.

Како се додаје, очекују да ће стабилан раст БДП-а и разборито креирање политике помоћи Србији да обузда фискалне притиске и задржи ниво јавног дуга на умереном нивоу.

"Јачи спољни заштитни фактори, заједно са великим и све разноврснијим страним директним инвестицијама ублажиће потенцијалне екстерне шокове. Изгледи су стабилни“, наводи се у образложењу Standard & Poor’s.

Важност вести за привреду и грађане у саопштењу прецизира председник државе.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да српске компаније ће од сада лакше, брже и под повољнијим условима моћи да привлаче стране инвестиције, чиме се крчи и утире пут за раст, иновације и отварање нових радних места у различитим секторима наше привреде.

"Постоје инвеститори који већ неко време желе да улажу у Србију, због напретка који остварујемо, али у њиховим мандатима стоји да могу да инвестирају само у земље инвестиционог ранга. Сада смо и њима отворили врата. За све привредне актере у нашој земљи, овај статус унапређује целокупно пословно окружење“, оценио је Вучић.

Како је додао, он сигнализира међународним инвеститорима да је Србија стабилна и атрактивна дестинација за улагање са ниским ризиком или високом сигурношћу и извесношћу за обављање инвестиционих активности.

Шта је кредитни рејтинг

Шта је кредитни рејтинг спортско-здравственим жаргоном објашњава министар финансија.

редитни рејтинг вам је као скенер, као систематски преглед, одете код доктора, урадите преглед и он вам каже да ли сте здрави или нисте. Тај скенер, тај кредитни рејтинг, та једна агенција од три највеће је урадила апсолутно најдетаљнију анализу наших јавних финансија, свега што смо урадили, перспектива и планова.

Према његовим речима, то је као када из бетон лиге у којој смо били до јуче уђемо у први лигу и сада се такмичимо са најбољима.

Мали истиче да на основу овог рејтинга Србија више није земља у развоју, није више земља тзв. спекулативног улагања, сада је у групи земаља које су развијене, најстабилније када је економија у питању.

Добијање рејтинга инвестиционог ранга од стране агенције Standard & Poor’s додатно нас обавезује да и у наредном периоду наставимо да чувамо макроекономску стабилност и повољне изгледе раста, као и да даље јачамо и развијамо нашу економију,каже гувернерка Јоргованка Табаковић.

Економисти сагласни - вест коју је синоћ објавила њујоршка кредитна агенција важан је сигнал и за послодавце и за становништво. БДП би, кажу, годишње могао да расте и додатних један одсто захваљујући инвестиционом рангу.

Порука инвеститорима

Професор ФЕФА факултета Небојша Савић каже да овим новим рејтингом практично се инвеститорима каже "улажите у Србију јер су ризици улагања много мањи него што су били раније".

"Овај рејтинг значи да ће ефекат улагања у Србију бити мање ризичан и да може да се улаже у земљу, а та нова улагања значе повећање страних директних инвестиција. Из угла грађана то значи могућност да се отварају нова радна места, нове фабрике, нови производни потенцијали, а самим тим и да се добијају и више плате“, рекао је Савић.

Уз Standard & Poor’s, кредитни рејтинг у нашој земљи процењују и агенције Фич и Мудис. Оне српску економију још држе у категорији шпекулативних. Економисти очекују да би и те агенције ускоро могле да промене процену и Србији потврде инвестициони кредитни рејтинг. У региону га имају само земље које су чланице Европске уније. Највиши кредитни рејтинг у Европи имају Немачка, Лихтенштајн, земље Бенелукса и Скандинавије.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи