Грета Тунберг ухапшена у Бриселу током климатског протеста

Шведска климатска активисткиња Грета Тунберг приведена је поподне у Бриселу након што су она и група других демонстраната блокирале раскрсницу.

Како преноси белгијски портал ВРТ, у 14.30 по локалном времену око 300 еколошких активиста кренула је у протестну шетњу од Луксембуршког трга испред Европског парламента до метро станице Мероде у Етербеку.

Они су саопштили да планирају да тамо одрже "јавни састанак о климатској правди".

Међутим, око стотину њих успут је блокирала једну од престоничких раскрсница, а полиција је почела да приводи активисте, међу којима је била и Тунберг.

Она је у изјави за ВРТ упозорила да је климатска криза "егзистенцијална криза за безброј људи и биће све гора".

"Деценијама покушавамо да натерамо оне на власти да слушају наше очајничке позиве на промене", поручила је Тунберг.

Активисти су чланови европске климатске кровне организације United For Climate Justice" (UCJ) и глобалног еколошког покрета "Extinction Rebellion".

Раније су се еко-активисти обратили отвореним писмом челницима европских институција, посебно председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен и председнику Европског савета Шарлу Мишелу.

Они су, између осталог, позвали да Европа изради јасан план за постепено укидање субвенција за фосилна горива у Европи до 2025. године.

Ово би требало да помогне у постизању европских климатских циљева. До 2030. Европска унија планира да емитује 55 одсто мање гасова стаклене баште него 1990. године.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи