Читај ми!

Оштећени брод у водама Ламанша – превози 20.000 тона опасног терета

Теретни брод МВ Руби, који превози 20.000 тона амонијум-нитрата, потенцијално експлозивне материје, тренутно се креће Ламаншом, преносе француски и британски медији. Теретњак носи седам пута већу количину амонијум-нитрата у односу на количину која је изазвала катастрофалну експлозију у Бејруту 2020. године, када је погинуло више од 200 људи и добио је забрану да пристане у норвешку луку Тромсо.

Брод, који је регистрован на Малти и налази се код британске обале, претрпео је низ оштећења због чега забрињава власти више земаља, али и поједине стручњаке.

Би-Би-Си је претходно пренео да тај теретни брод дугачак 183 метра, у власништву малтешке компаније "Руби Ентерпрајс", превози руски терет амонијум-нитрата.

Теретњака је, након испловљавања 22. августа из луке града Кандалакча у Русији, захватила снажна олуја и био је приморан да се заустави у норвешкој луци.

Оштећења и забране

Поморска управа Данске саопштила је 21. септембра да ће пажљиво пратити пролазак теретног брода кроз своје територијалне воде, наводећи да се сумња да је брод повезан с Русијом и натоварен са 20.000 тона експлозивне материје амонијум-нитрат.

Навела је, такође, да брод има оштећења на кормилу, те пукотине у трупу, као да су му ограничене маневарске способности.

Пролазак брода је изазвао забринутост јер су норвешке власти раније овог месеца забраниле да се усидри код њих, док су му литванске власти забраниле да пристане док не истовари опасан материјал у другој луци.

Теретњак Руби, који носи седам пута већу количину амонијум-нитрата у односу на количину која је изазвала катастрофалну експлозију у Бејруту 2020. године, када је погинуло више од 200 људи, претходно је добио забрану да пристане у норвешку луку Тромсо.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи