Читај ми!

Недеља промена у Пекингу

Конгрес Кинеске комунистичке партије почео је у Пекингу. Председник Кине Ху Ђинтао најавио економске, политичке и друштвене промене, али и промене на челу партије.

У Пекингу је почео 18. национални конгрес Кинеске комунистичке партије. Председник Кине Ху Ђинтао рекао је да земља мора остати доследна социјализму, али је истовремено најавио и велике реформе и борбу против корупције. На конгресу ће бити изабрани нови лидери партије.

Председник Ху Ђинтао најавио је реформе привреде, националне валуте, образовног система и војске. Он је најавио и политичке реформе, али неће бити, како каже, драматичних промена нити пресликавања западњачког система владавине.

Конгрес би требало да траје недељу дана, после чега се може очекивати да ће бити познато ко су нови чланови Комитета комунистичке партије, тела које доноси најважније одлуке у земљи. Од девет чланова Комитета, седам би требало да га напусти, укључујући председника Ху Ђинтаоа и премијера Вен Ђиабаоа. У свом говору, који је трајао око два сата, Ху је рекао да је свестан изазова који стоје пред Кином.

"Кина је ушла у одлучујућу фазу изграђивања просперитетног друштва у свим областима. Морамо остати доследни социјализму са кинеским карактеристикама", изјавио је кинески председник.

Конгресу присуствује више од две хиљаде делегата из свих крајева земље.

"Морамо да будемо одлучни и искоренимо корупцију. Тада ћемо имати владу какву партија предлаже", рекао је делегат из провинције Фуђијан Жанг Чангпинг.

Уочи почетка Конгреса, на тргу Тјенанмен у Пекингу догодио се инцидент. Током церемоније подизања кинеске заставе, једна жена почела је да виче и баца папире у ваздух. Безбедносне снаге одмах су одвеле њу и репортера који је то снимао.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи