Читај ми!

У свету активно 440 нуклеарних реактора - да ли ће два бити и у Казахстану

У Казахстану је завршен референдум. "Да ли се слажете са изградњом нуклеарне електране у Казахстану", било је једино питање. Гласало је више од седам и по милиона људи што је 61,5 одсто уписаних бирача. Прелиминарни резултати очекују се око поноћи, а коначни 8. октобра.

Референдум је успео. Било је потребно да изађе више од 51 одсто  уписаних гласача - више од 12 милиона људи имало је право да каже "ДА" или "НЕ" нуклеарној будућности Казахстана.

"Ја сам апсолутно за градњу нуклеарке, због независности коју добијамо у снабдевању струјом, а то је и најчистија производња струје", наводи једна од анкетираних.

Са њом се слаже њен суграђанин. Каже да своје даје будућности Казахстана као и повећању инвестиција и економије.

"Много ће нам значити ако изградимо нуклеарну електрану", додаје он.

Референдум пратило 177 посматрача из више од 30 земаља

Идеја о изградњи нуклеарне електране у Казахстану родила се пре пре четири године, а о њеној реализацији одлучивало се на данашњем референдуму који је пратило 177 посматрача из више од 30 земаља.

"Референдум је спроведен на високом нивоу. Закључци наше мисије су засновани на личном искуству, односно обиласку гласачких места - све је било слободно и легитимно", наводи Олег Владимирович Копилов, посматрач.

Џанг Линг, посматрач из НР Кине истиче са није приметио никакве неправилности и сметње.

"Референдум се одвијао на високом нивоу и приметили смо доста млађих гласача", додаје Лингова.

Промењено 102 закона

Због дефицита струје, многи индустријски пројекти у Казахстану су у застоју. Влада је пре референдума о изградњи нуклеарке морала да промени 102 закона. Сама електрана коштаће између 10 и 12 милијарди евра.

У свету су активна 440 нуклеарна реактора из којих се електричном енергијом снабдева око 30 земаља. Најављују да ће их до краја ове деценије бити још 60. Да ли ће међу њима бити и два у Казахстану, знаће се у уторак када би требало да буду саопштени званични резултати референдума.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи