Читај ми!

Вучић: Инвестициони рејтинг Србије изузетно добар сигнал за цео свет

Председник Александар Вучић изјавио је да је инвестициони кредитни рејтинг Србије изузетно добар сигнал за цео свет и за инвеститоре.

Председник Вучић је изјавио, поводом добијања инвестиционог кредитног рејтинга, да ће задуживање на тржишту капитала бити неупоредиво повољније.

"То је један изузетно добар сигнал за цео свет у каквој се ситуацији Србија налази. То је, како бих рекао, значка да играте лигу шампиона или да играте прву лигу. Мораћемо још много да радимо, да напредујемо, да даље побољшавамо наш кредитни рејтинг унутар прве лиге. Али ово је један чудесан резултат", рекао је Вучић на ТВ Пинку.

Председник је истакао да је Србија добила инвестициони кредитни рејтинг као једина земља кандидат за чланство у ЕУ.

"Изједначили смо се по свом инвестиционом рејтингу са Румунијом и Мађарском, што је за нас у оваквим условима готово невероватно", нагласио је Вучић.

Указао је да је Турска имала инвестициони рејтинг од земаља кандидата 2012. године, али да га је у међувремену изгубила, због не тако одговорног вођења јавних финансија.

"Жеље министара биће скресане за 3,5 милијарди евра"

Председник је најавио да ће у циљу очувања стабилности јавних финансија бити смањене "жеље" министара у Влади за укупно 3,5 милијарди евра.

"Ја ћу вам само навести један пример. Када водите тако јасну и добру фискалну политику, данас смо имали, да бисмо сачували овакву стабилност јавних финансија, дуг и тежак разговор министар финансија и Милош Вучевић и ја и пошто они нису могли да се одлуче, морао сам да им помогнем да скинемо 3,5 милијарди евра жеље и честитке наших министара, зато што би то уништило земљу", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да јавни дуг не представља проблем за Србију и навео да стопа јавног дуга износи 46,4 одсто у односу на БДП, што значи, према његовим речима, да та стопа није била нижа у последњих година.

Према његовим речима, Србија ће крај 2027. године дочекати са бруто домаћим производом од 103 милијарде евра.

"Повећање плата просветарима биће 50 одсто веће него осталима"

Председник је рекао да ће просветарима повећање плата бити за 50 одсто веће у односу на све друге у јавном сектору.

Вучић је рекао да је на крају донета таква одлука, као и да ће оно што је раније обећано бити испуњено у року од годину дана.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи