Читај ми!

Свет честита Обами

Европски и светски званичници честитали су Бараку Обами реизбор за председника САД. Званичници Европске уније изразили наду да ће односи ЕУ и САД бити ојачани у борби против глобалних изазова, пре свега на пољу безбедности и економије.

Обами је прву честитку упутио председник Европског савета Херман Ван Ромпеј. "Веома сам срећан због реизбора председника Обаме", написао је Ван Ромпеј на свом налогу на Твитеру.

Ван Ромпеј и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо потом су у заједничком саопштењу упутили "срдачне честитке председнику Обами на реизбору".

"САД су кључан стратешки партнер ЕУ и надамо се наставку блиске сарадње са председником Обамом у наредне четири године, како бисмо ојачали билатералне односе и заједно се борили против глобалних изазова, посебно у области безбедности и економије", поручила су двојица европских званичника.

Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле изразио је наду да ће амерички председник Барак Обама искористити други мандат у Белој кући за оживљавање међународних напора чији је циљ разоружање.

Вестервеле је позвао Обаму и Москву да искористе "погодан тренутак" за разоружање и затражио даљу либерализацију трговине, јавља ДПА.

Очекујемо да са САД сарађујемо у борби против протекционизма и да учинимо више за слободну трговину, рекао је Вестервеле током посете седишту Уједињених нација у Њујорку.

"Не очекујемо велике промене у америчкој спољној политици. Врло добро смо сарађивали са Обамином администрацијом и имамо још много заједничких планова", изјавио је Вестервеле.

Честитке Обами на Твитеру су упутили и председник Европског парламента Мартин Шулц и генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен.

Обами је на Твитеру честитао и британски премијер Дејвид Камерон.

"Срдачне честитке мом пријатељу Бараку Обами. Нестрпљиво очекујем наставак сарадње", твитовао је Камерон током посете сиријским избеглицама у Јордану.

Честитајући Обами на реизбору, француски председник Франсоа Оланд поздравио је "јасан избор" америчког народа у корист "отворене и солидарне Америке, у потпуности ангажоване на међународној сцени".

Званична Москва отворена је за сарадњу са Бараком Обамом и то на бази узајамног поштовања и равноправности, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

"Природно, наставићемо да сарађујемо са том администрацијом. Спремни смо да на бази узајамног поштовања, равноправности и користи идемо онолико далеко колико далеко буде спремна да иде америчка администрација", рекао је Лавров за лист "Московске новости".

Обами је победу саопштењем честитао белгијски премијер Елио Ди Рупо, оценивши да је она "охрабрујући сигнал за будућност САД и света".

Израелски премијер Бењамин Нетањаху поручио је, честитајући Обами на победи, да је стратешко савезништво Израела и САД јаче него икада".

"Наставићу да сарађујем са председником Обамом у складу са виталним безбедносним интересима САД и Израела", навео је у саопштењу Нетањаху, чији су односи са америчким председником у последње време затегнути.

Кинески председник Ху Ђинтао и премијер Вен Ђиабао упутили су заједничку честитку Обами на реизбору, рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова.

Сличну поруку упутио је свом америчком колеги Џоу Бајдену и потпредседник Кине Си Ђинпинг, који би наредних дана требало да дође на чело кинеске Комунистичке партије, а затим и државе, рекао је протпарол Хонг Леи.

"У новој историјској епохи, желим да наши билатерални односи засновани на конструктивној сарадњи уђу у нову фазу", навео је у честитки Ху Ђинтао, пише на сајту кинеског министарства спољних послова.

Обами је победу честитао и председник Јужне Африке Џејкоб Зума и изразио наду да ће САД и даље имати важну улогу у развоју афричког континента.

Барак Обама реизабран је ноћас за председника САД, пошто је добио више од 270 електорских гласова у кључним "свинг државама" и тако победио ривала Мита Ромнија.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи