Читај ми!

Злокобна унија Кју Клукс Клана и неонациста

Кју Клукс Клан, расистичка организација која је настала пре 150 година, после укидања ропства у САД, сада се шири и на територији Немачке, где се повезује са неонацистима, пишу немачки медији.

У последње време, појављују се све чвршћи докази о успешном ширењу Кју Клус Клана на територији Немачке.

О томе сведочи и видео који се појавио на Јутјубу, о ритуалном сусрету немачког Кју Клукс Клана, у зиму 2011. године, у којем се види група људи у карактеристичним одорама како у глас вичу 'White Power'.

Немачка полиција већ озбиљно истражује деловање Кју Клукс Клана, чије немачке чланове повезује с деловањем неонацистичких терориста који су убили десетак људи, међу њима и једну полицајку, јавља Зидојче цајтунг.

Кју Клус Клан се у Немачкој први пут појавио почетком 20. века, а и после Другог светског рата су забележени случајеви запаљених крстова, што је заштитини знак ове расистичке организације.

Историчари процењују да је шездесетих година прошлог века у Немачкој било око 2.000 чланова Кју Клукс Клан а, а један њихов представник похвалио се минхенским медијима да је 'јужна Немачка бастион Клана'.

Недуго затим, Кју Клукс Клан се повезао с немачким неонацистима, који су преузели део Кланове симболике. Тако је 1991. немачка полиција код неонацисте, који је напао дом за азиланте у Нордрхајн-Вестфалену нашла и налепницу са адресом немачке подружнице Клана.

Вођа америчког Клана, Денис Махон, исте године је отпутовао у Немачку да би учествовао у сусрету и ритуалима Клановаца у шумама покрајине Бранденбург. Окупило се педесетак Клановаца, којима је Махон одржао ватрен говор о формирању "заједничког терористичког фронте с неонацистима".

Неки чланови Кју Клукс Клана су доушници који немачке тајне службе информишу о кретањима у неонацистичком подземљу, а један од њих, под псудонимом Пјата, завршио је у затвору јер је насмрт претукао једног емигранта.

Зидојче цајтунг тврди да га је баш тада "врбовала" немачка полиција. Члан истражне комисије за деловање неонацистичких терориста Хартфрид Волф је чак саркастично упитао: "Постоје ли неки чланови Кју Клукс Клана који нису доушници полиције?".

У сваком случају, постоји више него довољно доказа о повезаности немачког Кју Клукс Клана и неонацистичких терориста.

Државни тужилац у источнонемачком граду Гера још од средине деведесетих поседује фотографије на којима двадесетак неонациста стоји око запаљеног крста и салутира десницом, уз поздрав "Хајл Хитлер".

Међу онима који се могу препознати на тим фотографијама је и Уве Боенхарт, касније један од троје неонацистичких терориста који су годинама сејали смрт на истоку Немачке.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи