Читај ми!

Јерусалим: Спор цркве и града

Храму Васкрсења Христовог у Јерусалиму блокиран банковни рачун због спора са израелском водоводном компанијом око дуга за воду. Министарство нуди посредовање, чека се реакција Вашингтона и Москве.

Након најаве јерусалимског православног патријарха Теофила да ће затворити базилику Христовог гроба и Васкрсења (Анастасис), израелско министарство туризма понудио је да посредује између цркве и града Јерусалима, односно градске компаније за дистрибуцију воде "Хагихон", преноси Верска информативна агенција (ВИА).   

Како наводи ВИА, компанија потражује од патријаршије 1,8 милиона евра, због тога је издејствовала блокаду њеног рачуна.

Вода није плаћена деценијама, јер то нико није тражио, нису то тражили ни Турци, ни Британци током свог мандата, нити Краљевина Јордан, такође ни Израел до сада, истичу у патријаршији.

Водна компанија тврди да ниједан закон не предвиђа да патријаршија не плаћа воду. Вода се плаћа за све храмове у Израелу, само не за Анастасис.

Министарство туризма надлежно је и за приступачност светим местима као и за питања ходочасника.

Анастатис, као једну од најзначајнијих светиња целокупног хришћанства, годишње посети "најмање милион страних гостију".

Од патријаршије се тражи да за досадашње трошење воде плати одмах. Како она то није у стању, блокиран јој је банковни рачун.

Патријаршија је потврдила да се патријарх "хитним писмом" за интервенцију обратио председницима Америке, Русије, Јордана, Грчке и Кипра. У Москви је саопштено да председник Владимир Путин "разматра" допис.

Базилику је тешко затворити, истичу стручњаци, пошто њу не користе само православци, већ и католици, Копти, Јермени и Етиопљани.

Највећи део храма припада Грцима, јерусалимској патријаршији, знатни делови другима, на основу мукотрпно постигнутог споразума у време турске власти, који има међународноправни статус под називом "Статус кво 1852". Израелске власти су, када су запоселе цео Јерусалим 1969, потврдиле овај споразум, наводи ВИА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи