Читај ми!

Сиријски тенкови на Голанској висоравни

Сиријски тенкови ушли на Голанску висораван, по први пут у последњих 40 година. Израел, изненађујуће, није реаговао већ се се жалио Уједињеним нацијама. Жестоке борбе се воде око базе Тафтаназ, на северозападу Сирије. Побуњеници покушавају да заузму ту стратешку војну базу са које војни авиони и хеликоптери изводе нападе на устанике.

Израел је саопштио дасу три Сиријска тенка ушла не Голанску висораван, територију коју Тел Авив сматра својом. То је први пут да су сиријске снаге ушле у ту зону после Јом кипурског рата 1974. године.

Израелске снаге, зачудо, нису реаговале већ су случај пријавиле Уједињеним нацијама.

Побуњеници у Сирији покренули велики напад на војну базу Тафтаназ, на северозападу земље.

Та база представља стратешко упориште са којег сиријски војни авиони и хеликоптери изводе нападе на побуњеничка упоришта у том делу земље.

Према опозиционим наводима операција за "ослобођење базе Тафтаназ" је почела.

Сиријска "Опсерваторија" за људска права, организација базирана у Лондону, саопштила је да има информације да су жестоке борбе избиле близу базе.

Побуњеници су јуче на кратко заузели против ваздушне инсталације у Дувли, у региону Идлиб. После неког времена устаници су се повукли због доласка војних ваздушних снага, али су са собом однели оружје и муницију.

Устаничка офанзива на ваздушну базу уследила је због појачаног дејства снага сиријског ваздухопловства последњих дана.

У петак су побуњеници заузели позиције у граду Доума, убивши 21 војника.

Уједињење опозиције

Водећи опозиционари у Сирији одбацили су могућност дијалога са Дамаском уколико председник Башар ел Асад не поднесе оставку и размотрили могућност уједињења како би обезбедили "међународну, регионалну и подршку арапских држава" неопходну за рушење Асадовог режима.

Консензус је постигнут на разговорима у Аману на којима је учествовало 25 опозиционара, пред кључни састанак Сиријског националног савета у Дохи где ће се одлучивати о судбини тог опозиционог блока у егзилу.

"Одлазак Асада и његове свите са власти је предуслов о коме нема преговора, за било какав дијалог усмерен на проналажење решења које није војно, уколико је то још могуће", сложили су се учесници разговора.

На састанку у Аману, одржаном у четвртак, исказана је и подршка "напорима који су у току на формирању уједињеног политичког тела за целу опозицију". Састанку су присуствовали и бивши сиријски премијер Ријад Хиџаб, који је побегао из земље, дугогодишњи дисидент Ријад Сеиф и Али Саредин Бајануни из покрета Муслиманска браћа.

Према информацијама које су се појавиле у јавности, Вашингтон жели "довођење у ред" опозиције у Сирији, у јеку бојазни да Сиријски национални савет није довољно репрезентативан, а Сеиф се помиње као потенцијални лидер нове владе у егзилу, наводи АФП .

Очекује се да се САД сутра у Катару заложе за нову организацију која би ујединила све противнике сиријског режима.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи