Читај ми!

Калашњиков тражи помоћ Путина

У писму упућеном руском председнику Владимиру Путину, чувени конструктор оружја Михаил Калшњиков и 16 његових колега затражили да се заустави пад производње у чувеној фабрици оружја "Ижмаш".

Руски конструктор оружја, дизајнер аутоматске пушке АК-47 познате као "калашњиков", Михаил Калашњиков, позвао је председника Русије Владимира Путина да заустави пад легендарне фабрике у којој је изумео то оружје.

Деведесетдвогодишњи Калашњиков и 16 његових колега упутили су отворено писмо председнику Путину, наводећи да је производња у фабрици мотора и оружја "Ижмаш" у Ижевску пала на рекордно низак ниво.

У писму се наводи да су радници приморани да се обрате председнику "због катастрофалне ситуације у некадашњем гиганту прерађивачке индустрије".

"Тужно је и срамотно видети како се уништава нешто што је градило више генерација. Данашњи ниво производње нижи је него икада до сад. У име ветерана који су провели већи део живота у 'Ижмашу', тражимо од вас да сачувате нашу фабрику", навели су ветерани.

У писму се наводи да висококвалификовано особље напушта фабрику због тога што им плате не премашују 10.000 рубаља (320 долара) месечно, што је већ изазвало протесте у фабрици.

"Производња ловачких и спортских пушака је заустављена, а извозни споразуми раскинути", додаје се у писму.

Фабрика "Ижмаш", основана 1807. године за време владавине цара Александра Првог (1777-1825), и даље је један од највећих произвођача оружја у Русији, укључујући познату пушку АК-47.

Као и многа друга руска индустријска предузећа, фабрика је погођена падом домаће тражње после колапса Совјетског савеза и неуспехом да се тај пад надокнади поруџбинама из иностранства.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи