Читај ми!

Кинески и јапански бродови, очи у очи

Кинески патролни бродови приближили се јапанским бродовима недалеко од архипелага у Источном кинеском мору на који право полажу и Кина и Јапан. Последњих неколико дана кинески бродови непрестано патролирају у тој области, а ситуација је сада напетија.

Четири кинеска извиђачка брода упловила су у воде недалеко од архипелага у Источном кинеском мору и упутили су јапанској обалској стражи "строгу поруку" о суверенитету Кине над острвима и "извели мере протеривања".

Портпарол јапанске обалске страже Јуђи Кито рекао је да су јапански бродови другој страни упутили упозорење да се налазе у туђим територијалним водама и од друге стране су затражили да те воде напусти.

"Кинези су истакли знаке на кинеском и јапанском језику. То су радили и раније, а и ми смо", рекао је Кито и додао да ситуација није напетија него приликом ранијих сусрета.

Право на ненасељена острва, која Јапанци зову Сенкаку, а Кинези Диаоју, полаже и Тајван.

Напетост између Кине и Јапана порасла је када је Јапан у септембру национализовао та острва у Источном кинеском мору. У Кини су уследиле велике антијапанске демонстрације, а кинески бродови често крстаре том зоном.

Од средине септембра кинески патролни бродови, као и бродови кинеске управе за рибарство, више пута су улазили у територијалне воде острва, које почињу на 22 километара од њихове обале.

Поред тога што има економске последице, криза је знатно отежала политичку и дипломатску климу у односима две водеће земље у региону.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи