Читај ми!

Откривен експлозив у авиону Качињског

У олупини пољског авиона који се срушио 2010. године откривени трагови експлозива, који нису споменути у руском извештају о узроцима несреће. Врло је могуће да ће истрага бити обновљена, поручио портпарол пољске владе Павел Граш.

Пољски пиротехничари открили су трагове експлозива, у олупини авиона покојног председника Пољске Леха Качињског који се срушио 10. априла у Смоленску у Русији, о којима нема помена у руском извештају о узроцима несреће.

Портпарол пољске владе Павел Граш рекао је да је могуће да ће бити обновљена истрага пада авиона Качињског.

Пољска државна комисија окончала је истрагу о тој несрећи закључком да се авион срушио због покушаја да се слети по немогућим условима на слабо опремљени аеродром.

У покушају слетања председничког Ту-154 на застарели, лоше опремљени војни аеродром у Смоленску при густој магли, погинули су председник Качињски, његова супруга Марија и чланови високе војне и државне делегације. Несрећу није преживео нико од 96 путника и чланова посаде.

У вештачењима за пољску државну комисију на челу са тадашњим министром унутрашњих послова Јежијем Милером, на основу анализа руских стручњака након несреће, искључена је могућност атентата и терористичког напада јер нису откривени трагови експлозива.

Пољско тужилаштво поновило је анализе олупине и том приликом је у Смоленск повело пољске пиротехничаре са савременом опремом.

Како пише пољски дневник Жеч посполита, трагови нитроглицерина и тротила откривени су на 30 седишта и у средишњем делу авиона где се труп спаја са крилом.

Пољски пиротехничари за сада нису прецизирали одакле потичу трагови експлозива у олупини. Постоји могућност да је реч о остацима експлозивних материја из бомби још из времена Другог светског рата, пошто су управо тада око Смоленска вођене жестоке борбе.

"Не само руски, већ и пољски тужиоци који су прегледали тела, нису установили да се на њима налазе трагови експлозије и експлозива. Од тужилаштва и експерата сада зависи да нам објасне зашто се сада анализе разликују од оних пре две године", рекао је Граш.

Брат близанац покојног председника Качињског, лидер опозиционих конзервативаца и бивши премијер Пољске Јарослав, од почетка захтева да се темељно истражи и теза да је његов брат убијен или да су руски контролори намерно авион погрешно навели на писту.

Међутим, теорију да су Руси намерно оборили авион како би се решили неугодног председника Пољске одбија 62 одсто Пољака, а свега осам одсто дели мишљење Качињског.

Лидер опозиционих посткомуниста из Савеза демократске левице, бивши премијер Лешек Милер, поводом нових сазнања о несрећи оценио је да нико није могао да има мотив да покуша убиство Леха Качињског јер је било јасно да на изборима 2010. године неће успети да добије други мандат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи