Читај ми!

Русија уводи визе за пилоте из ЕУ

Авионским посадама из ЕУ за улазак на територију Русије од 1. новембра биће потребне визе. У министарству спољних послова Русије очекују да ће ЕУ увести реципрочне мере за руске посаде.

Посаде авиона из земаља Европске уније мораће од 1. новембра да имају визу како би летеле у Русију, без обзира на то да ли њихови чланови напуштају руске аеродроме током боравка на територији те земље.

У министарству спољних послова Русије рекли су да очекују да ће ЕУ увести реципрочне мере за руске посаде.

Заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко раније је изјавио да су руска конзуларна одељења у иностранству већ добила налог да члановима посада издају руске визе.

"Свим државама ЕУ које немају билатералне споразуме са Русијом о ослобађању посада од визног режима, упутили смо информацију о томе да је неопходно или закључити визни споразум о томе, или да се побрину да чланови посаде имају одговарајуће визе", рекао је Грушко.

Заменик министра спољних послова Русије изразио је жаљење што ЕУ није спремна да потпише руски предлог споразума о томе, "који и дан данас лежи на столу", те да ће Русија зато морати да примени унутрашње законе, који забрањују улазак посадама транспортних средстава без визе.

ЕУ је недавно критиковала одлуку Русије да врати визни режим, и иступила против идеје да власници службених пасоша уђу у категорију олакшаног визног режима са Москвом.

Шеф конзуларног одељења руског МИП-а Андреј Карлов рекао је Интерфаксу да се очекују реципрочне мере ЕУ.

"Треба поћи од тога да се у међународним односима све гради на принципу реципроцитета и да ће се од истог датума применити исте мере и према Русији", рекао је Карлов.

Он је подсетио да је дужи период на снази био упрошћени визни режим у односу на посаде које нису напуштале аеродром, али да је прошле године донета одлука да се строго поштује руско законодавство.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи