Читај ми!

Хаваји, прошла опасност од цунамија

Четири мала таласа цунамија, изазвана земљотресом на канадској пацифичкој обали, стигла до обале Хаваја. Степен упозорења на опасност од цунамија је у међувремену смањен, а евакуисани становници могу да се врате својим кућама. Током вечери нови јак потрес од 6,4 степена по Рихтеру погодио подручје недалеко од обала Британске Колумбије.

21.40 - Снажан накнадни потрес јачине 6,4 степена по Рихтеру погодио је подручје недалеко од обала Британске Колумбије. За сада нема извештаја о жртвама или већој материјалној штети.

13.35 - Претња од цунамија је смањена и не очекује се да ће порасти, саопштили званичници. Висина таласа и јачина струје и даље представљају опасност за бродове и купаче.  

12.17 - Смањен степен упозорења на опасност од цунамија на Хавајима. Обустављена евакуација становника приобаља. 

10.47 - У Пацифичком центру за упозорење истичу да, према садашњим информацијама, евакуација није била потребна.

10.42 - Већину места на Хавајима погодила су четири мала таласа цунамија.

9.46 - Цунами стигао до обала Хаваја. Очекује се да таласи буду висине од метар до три метра. Серија таласа може потрајати неколико сати. 

Снажан земљотрес јачине 7,7 степени Рихтерове скале погодио је рано јутрос острва Краљице Шарлоте на западној пацифичкој обали Канаде у провинцији Британска Колумбија и изазвао четири мала таласа цунамија која су погодила обалу Хаваја.

Степен упозорења на опасност од цунамија је смањена, јавља Си-Ен-Ен, а из Пацифичког центра за упозорење поручују да није било потребе за евакуацијом и да мештани могу да се врате својим кућама.

"Према подацима којима располажемо претња од цунамија је смањена и не очекује се да ће порасти", саопштио је Центар за узбуну од цунамија у Пацифику.

Центар је ипак упозорио да висина таласа и јачина струје и даље представљају опасност за бродове и купаче и да ће то трајати још неколико сати. 

Мала висина таласа изненадила је и стручњаке који су очекивали таласе висине од метар до три метра.

Пацифички центар за упозорења је, одмах пошто је регистровао земљотрес у Канади, из предострожности издао саопштење у којем је навео да би цунами могао да изазове штету дуж обале Хаваја, захтевајући "хитну акцију како би се заштитили живот и имовина", пренoси француска агенција.

Први талас малог цунамија од 101,6 милиметара запљуснуо је обале места Крег на Аљасци.

Према информацијама службе за ванредне ситуације Британске Колумбије, регистрован је и талас од 0,46 метара код острва Лангара, преноси АП.

Локални медији јављају да су се становници неких обалских заједница, укључујући домородачко становништво у Хаида Гваију, повукли у више пределе.

Према подацима агенције САД за геолошка мерења, епицентар земљотреса је био на 139 километара јужно од града Масета, на дубини од 10 километара, пише АФП.

После првог потреса уследило је и неколико мањих земљотреса, од којих су неки достизали јачину од 4,6 степени, саопштила је надлежна канадска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи