Читај ми!

Избори у Украјини

Украјинци бирају парламент. Према анкетама, главна битка водиће се између владајуће Партије региона председника Виктора Јануковича и партије бивше премијерке Јулије Тимошенко, али би о судбини нове владе могла да одлучи нова партија Удар, боксера Виталија Кличка.

У Украјини се одржавају парламентарни избори које високи европски званичници сматрају тестом демократског опредељења те бивше совјетске републике.

На првим великим изборима од када је 2010. године на власт дошао актуелни украјински председник Виктор Јанукович, за 450 места и петогодишњи мандат у једнодомном парламенту конкурише 5.200 кандидата.

Очекује се да ће пет групација освојити пет и више одсто гласова, колико је непоходно како би њихови представници ушли у парламент.

Према резултатима анкета, у нови украјински парламент ће ући Партија региона Виктора Јануковича, за коју ће гласати између 23 и 33 одсто гласача и опозициона партија Удар боксера Виталија Кличка са од 16 до 17 процената освојених гласова.

Будући посланици највероватније ће бити и из редова опозиционог савеза у којем су и присталице бивше премијерке Јулије Тимошенко, са између 15 и 24 одсто добијених гласова, као и из Комуниситчке партије Украјине и националистичке странке Свобода, којима ће свој глас дати између девет и 13, односно три и шест процената Украјинаца.

Јулија Тимошенко позвала је грађане своје земље да изађу на данашње гласање на парламентарним изборима како би била смањена могућност изборне крађе и како би са власти био свргнут председник Виктор Јанукович.

"Свако од нас треба да се бори против диктатуре како најбоље уме", наводи се у поруци Јулије Тимошенко објављене на њеном веб сајту.

Тимошенкова је у затвору где служи казну од седам година због злоупотребе слузбене дужности. Бивша украјинска премијерка ужива подршку ЕУ, која процес против ње сматра политичким.

Позивајући Украјинце да изађу на данашње гласање, Тимошенкова је навела да масовни излазак на изборе може да помогне у спречавању изборне крађе и да то представља "допринос" сваког грађанина, како би Јанукович био "елиминисан".

У Украјини се одржавају парламентарни избори који се сматрају испитом демократског опредељења те земље и на којима се очекује да ће владајућа странка освојити већину гласова.

Европска унија пажљиво прати изборе за украјинске посланике, који су према мишљењу високе представнице Европске уније Кетрин Ештон и европског комесара за проширење Штефана Филеа нека врста теста демократског опредељења Украјине, а гласање пратиће 3.800 међународних посматрача.

Како је саопштила невладина организација за надгледање избора, Комитет украјинских бирача, тромесечна предизборна кампања обележена је многим неправилностима, што је вероватно главни разлог страховања 47 одсто Украјинца да ће на изборима бити озбиљних нерегуларности.

Разлози за такву скепсу гласача могу се наћи и у чињеници да су током предизборне кампање неки кандидати давали новац бирачима, делили храну, опремали школе, обезбедили уградњу нових поштанских сандучића са својим потписом, поклањали бицикле и карте за фудалске утакмице...

Осим тога, готово 12 одсто грађана изразило је спремност да "прода свој глас".

Предизборна кампања обележена је и одсуством некадашње украјинске премијерке Јулије Тимошенко, осуђене на седам година затвора због оптужби за злоупотребу службеног положаја, а чији случај је један од главних разлога затегнутих односа Кијева и Брисела.

Међу кандидатима за посланике украјинског парламента су и боксерски шампион света у тешкој категорији Виталиј Кличко и бивша фудбалска звезда Андриј Шевченко, члан опозиционе партије Украјина напред.

Половина посланика бира се пропорционалним системом, а друга половина већински, а према мишљену неких аналитичара, опозиција има шансе да формира већину у новом парламенту захваљујући кандидатима који се бирају већински.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи